Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Асошиейтед прес": Българите не вярват във ваксините, готвят се за нова смъртоносна вълна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:56 / 09.09.2021Коментари (0)562
© Reuters
И днес по стените на великотърновската болница висят оцветени детски рисунки с призиви за ваксинация и лозунги като "Вие сте нашите супергерои“. За жалост, обаче, бъдещето не изглежда толкова шарено и решението на тази ситуация в момента е неясно, пише "Асошиейтед прес“ в свой репортаж за COVID ситуацията в България под заглавие "Най-слабо ваксинираните в ЕС се подготвят за нова смъртоносна вълна“.

"Те не вярват във ваксините“, коментира за сънародниците си пред агенцията началникът на екипа по ваксинирането в старопрестолния град. В текста се отбелязва, че България е с едно от най-високите нива на смъртност в рамките на Европейския съюз и в момента е налице ново рязко повишение на бройката на хоспитализираните заради вариант "делта“ на коронавируса. "въпреки това, хората в тази балканска държава са най-колебливи в съюза за ваксинирането срещу COVID-19“, отбелязва агенцията. 

АП подкрепя твърдението и с конкретни данни – само 20% от възрастното население е напълно ваксинирано, като средният процент за останалите страни в ЕС е 69%.

Болниците и пунктовете са отворени всеки ден за желаещите да се ваксинират, но за жалост  те не много. Според едни причината е страхът, съмненията във ваксините, а според други тя се крие в липсата на реална информационна кампания и политическата нестабилност.

В контраст на това много от интензивните отделения в страната са пълни, като по-голямата част от хората там не са ваксинирани.  В отговор именно на това тревожно положение правителството въведе и по-строги мерки, които влязоха в сила вчера.

Според Мария Шаркова, специалист по обществено здраве, ниските нива на ваксинация са резултата от ниското доверие на хората в официалните институции, политическата нестабилност и слабата информационна кампания. Тя допълва, че известна вина трябва да се носи от правителствената програма за ваксинация. Решение на ситуацията за нея е въвеждането на задължителна ваксинация.

"Правителството няма изградена стратегия как да се борят с колебанията при ваксините. Министерството на здравеопазването разчита главно на съобщения на уебсайта на министерството и не мисля, че някой всъщност продължава и го чете. Най-добрата политика за такива колебливи страни и население, като нашето, са задължителните ваксини. Но превръщането на ваксините срещу COVID-19 в задължителни може да рискува допълнително поляризиране на проблема“, коментира Шаркова пред АП.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: