Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Американски военни отблъснаха руски боен отряд в Сирия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:01 / 23.01.2020Коментари (0)405
©
Напрежението между военните сили на САЩ и Русия в Североизточна Сирия ескалира, докато и двете страни се опитват да получат контрол над ключови нефтени находища в региона. От доставките на нефт зависи бъдещето както на правителството на сирийския президент Башар Асад, подкрепян от Москва, така и на опозиционните милиции, зад които стои Вашингтон, пише vesti.bg.

Американските войски, разположени в районите на Североизточна Сирия, контролирани от кюрдските Отреди за защита на населението, блокираха руски военен конвой, който се опита да получи достъп до ключови нефтени находища в провинция Ал-Хасака. Нито една от двете военни части не е прибягнала до насилие.

Ескалацията идва на фона на продължаващ спор между САЩ и Русия за нефтеното находище "Румейлан" в североизточната част на Ал-Хасака. След неуспеха да изпълни мисията си, руският конвой се върнал в базата си. Президентът на САЩ Доналд Тръмп миналата година обяви, че американските войски официално остават в Сирия, за да охраняват нефтените находища в страната от терористи.

Нелегалната търговия с петрол е основен източник на валутни постъпления както за кюрдските милиции, така и за официалната власт и арабската опозиция в Сирия. Преди да бъде разбита, от добива на петрол се възползваше терористичната организация "Ислямска държава". В този смисъл, който владее нефтените находища, до голяма степен контролира и Сирия. Така стратегията на САЩ да блокира достъпа до тях, не позволява на Русия или Асад да обявят победа в сирийската гражданска война.

Добивът на петрол в Сирия възлиза официално на около 16 хил. барела на ден, но се предполага, че нелегалното производство е доста по-голямо. Преди войната страната добиваше около 380 хил. барела на ден. А целият ѝ петролен резерв се оценява на около 2,5 млрд. барела или 0,2% от световните разреви.

Въпреки че в глобален мащаб както запасите, така и износът на нефт от Сирия винаги са били незначителни, в разрушената от войната икономика на страната, петролът се превръща в основен фактор и ключ към победата, на която и да е от враждуващите фракции.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: