Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли всичките имена на Седемте рилски езера?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:58 / 08.02.2024Коментари (0)397
©
Седемте рилски езера, разположени в магичната Рила планина, са не само природно богатство, но и наследство, което носи в себе си богата история. Всяко езеро се отличава със свои собствените характеристики и уникална красота. Ето какви са техните имена и какви тайни крият.

1. Сълзата

Сълзата е най-високото езеро от седемте, разположено на 1370 метра северозападно от връх Вазов. То е също и най-плиткото от всички, след Рибното езеро, с максимална дълбочина от 4,5 метра. Сълзата, със своите 2535 метра надморска височина, се простира на водосборна площ от 0,18 квадратни километра. С площ от 7 декара и воден обем от 15 000 кубични метра, това е началната точка на река Джерман, която е приток на река Струма. Кое е най-високото от Седемте рилски езера?

2. Окото

Второто по височина е Окото, дълбоко 37,9 метра и разположено на 2440 метра над морското равнище. Познато още като "сърцето", Окото е най-дълбокото ледниково езеро на Балканите. То съставлява част от алпийската обиколка "Седемте рилски езера" и тече от североизточния край към долното езеро Бризнака.

3. Бъбрека

Езерото "Бъбрека" носи своето име поради характерната си форма, приличаща на бъбрек. С разположение на 2282 метра надморска височина, това е третото езеро от Седемте Рилски езера. С обем от 1170 000 куб.м. и дълбочина от 28 метра, "Бъбрека" съчетава природна красота с уникална форма.

4. Близнака

Близнака, разположено на 1940 метра надморска височина, е най-голямото от Седемте рилски езера. С воден басейн от 2,10 квадратни километра и обхват от 168,6 акра, Близнака се отличава с впечатляващи 5 900 000 кубични метра воден обем и максимална дълбочина от 27,5 метра.

5. Трилистника

Разположено на 2216 метра надморска височина, езерото Трилистника представлява истинско ледено чудо. С неправилна форма и ниски брегове, това езеро с площ от 2,6 хектара и дълбочина около 6,5 метра замръзва през зимата и се превръща в едно от най-прекрасните зрелища в Рила планината. Уникален полет над Седемте рилски езера

6. Рибното езеро

На 2184 метра надморска височина се намира Рибното езеро, което е най-плиткото от седемте с дълбочина от само 2,5 метра и площ от 3,5 хектара. Своето уникално име носи поради водите, които се обитават от разнообразни видове риба.

7. Долното езеро

С надморска височина от 2095 метра, Долното езеро е най-ниското от Седемте Рилски езера. С площ от 5,9 хектара и дълбочина от 11 метра, това езеро е стръмен праг, където се събира водата от останалите езера, преди да изтекат в река Струма.

Седемте Рилски езера са не само природно богатство, но и пример за великолепната природа на Рила планина. Имената им не просто ги идентифицират, но и разкриват техните уникални характеристики, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: