Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли къде се намира единствената река в света, която носи името България?
Автор: Цвети Христова 12:43 / 06.07.2023Коментари (0)209
©
Знаете ли че, единствената река в света, носеща името България (Rio Bulgaria) се намира в Северен Хондурас близо до град Ла Сейба. Blagoevgrad24.bg ще ви разкаже как тази река е получила своето име. Тя получава името си от група 130 български заселници в началото на миналия век. Те откриват в джунглата река, несъществуваща на картата до тогава, като решават да я кръстят България в чест на своята родина. Рио Булгария извира в планината Грасиас а Диос в Националния парк Пико Бонито. Името си реката получава от група български заселници в Хондурас от началото на XX век, които откриват река, която дотогава не съществува на картата на Хондурас, и решават да я кръстят на своята родина.

В по-голямата част от течението си реката е заобиколена от труднопроходима джунгла и поради пресечения и силно наклонен терен нейното поречие не е добре проучено. На 14 февруари 2010 г. от Тегусигалпа към изворите на Рио Булгариа тръгва фотографска експедиция, която цели да документира богататите на флора и фауна брегове на реката и да достигне нейните извори. Експедицията се осъществява със съдействието на Дома на културата в Ла Сейба, а в нея взимат участие двама изтъкнати хондураски фотографи - Нимер Алварадо и Марвин Коралес.

Реката е наречена така в чест на нейния откривател, който е българин и е един от първите наши сънародници, заселили се в централноамериканската държава през 20-те години на миналия век. Към днешната дата в Хондурас живеят около 10 000 души с български произход. Всички мъже носят български фамилии, като и повечето жени също са запазили поне едно българско име.

 

През 1928 година в Ла Сейба се заселил първият български емигрант – Борис Петров, който напуснал родния си Белоградчишки край и през Куба се озовал в Централна Америка. Борис си направил бананова плантация и скоро бил последван от други българи. Нашите сънародници били толкова предприемчиви, че скоро построили и железопътна линия. Тогавашният президент на Хондурас дори заповядал хазната да покрие разходите по железницата и поръчал да се построят още километри.

По-късно българите станали работодатели на местните метиси, като дори започнали и да печатат пари. Преди нашите сънародници да се заселят там, местните хора ядяли царевица. Днес повечето хлебарници и фурни са собственост на българи и произвеждат хляб. До 1955 г. край реката съществувало българско селище.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: