Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо седмицата преди Възкресение се нарича "страстна"?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:05 / 25.04.2024Коментари (0)994
©
Цветница 

В онези дни хората проправяли пътя си към Христос с каквото могат - това са били дрехи, килими, клони от листа ("палмова клонка" на старогръцки). У нас тези клони се заменят с върбови клони. Хората полагали всичко това в нозете на Христос и пеели:

"Син Давидов, Царю Израилев - Осанна във висините!"

По традиция на този ден освещаваме върбата. Като цяло религиозните служби се провеждат по един и същи начин във всички страни. Може би има някои тънкости. Преди това, казват те, патриархът, подобно на Христос, седнал на магаре и влязъл в Йерусалим също в храма. Но и в Йерусалим, и в България Цветница е особено красив и тържествен празник! Основното нещо в този ден е да запомните: Нека бъдем честни, важно е да отидете в храма, да присъствате на службата, да отправите молитви към Бога и с цялото си сърце да Му изразите любовта и благодарността си за Неговата милост.

Страстна седмица 

Страстната седмица е най-важната седмица от годината в живота на всеки християнин. По това време е препоръчително, ако е възможно, да отложите всички рутинни дела, да забравите за себе си, за своите притеснения и проблеми, оплаквания и да помислите и да преживеете събитията, случили се преди повече от две хиляди години. 

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица? 

Думата "страст“ на църковнославянски означава "изпитания и страдания“. Затова Страстната седмица е посветена на спомените за последните дни от земния живот на Исус Христос: Тайната вечеря с учениците, предателството, страданието, разпятието, смъртта на кръста, погребението и възкресението на Спасителя.

През Страстната седмица православните християни засилват поста си. Облеклата на духовниците в църквата през тази седмица са черни и сребърни. Свещените предмети в църквите (престол, олтар и др.) са под тъмни покривки през целия пост. В някои манастири и църкви през Страстната седмица служат в пурпурни (с цвета на кръвта) одежди. 

На Велика събота черните (или пурпурните) одежди се сменят със светли. През всички дни от последната седмица на Великия пост в църквите по време на служби се четат глави от Евангелието, разказващи за събитията в Йерусалим преди две хиляди години: Тайната вечеря в горницата на Сион, предателството на Юда, процеса , разпятието и възкресението. 

Във всеки ден от Страстната седмица (популярно я наричат ​​още Чиста и Червена седмица) се припомнят събитията от последните дни на Спасителя, припомня actualno.com.

Още по темата: общо новини по темата: 213
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Искат закриването на въглищни централи у нас
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: