Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо на едро цената е по-евтина, а в магазина - по-скъпа?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:46 / 18.04.2024Коментари (0)701
© NOVA
Пазарите на едро и най-вече борсите индикират тенденция към понижаване на цените. Предлагането значително надвишава търсенето. При по-малките пазари, като обикновените магазини, обаче се натрупват и много други разходи – за съхранение, транспорт, търговски надбавки, печалби. В сравнение с цените на едро, тези на дребно претърпяват изменения. И цените по магазините са доста по-високи от тези на едро. Това е съвсем нормално, както по света, така и в България. Това каза пред NOVA Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Според него магазинните мрежи имат и други допълнителни разходи за опаковка на стоките, изнасяне на щандове, определяне на промоции, плащане на заплати на служителите, разходи за електроенергия в магазинните помещения.

"Когато една държава е в по-затруднено икономическо положение, поради слабата производителност на труда, влиянието на военните действия в близост до нас и политически сътресения, усилва повече тези надбавки, които се слагат в цената на стоката в магазините на дребно", посочи Симов.

По думите му страните в Атлантическото крайбрежие, които са най-големите износителки на пшеница – Франция, Германия и САЩ, създават тенденцията към понижаване на цената на пшеницата, тъй като предлагането в световен мащаб е огромно и надвишава търсенето.

"За България – имаме пет пъти по-голяма реколта на пшеница, отколкото е необходима за изхранването на населението и за фураж за животните. Голямото количество на пшеница е за износ и оттам идват добрите постъпления, както за зърнопроизводителите, така и за държавата като бюджет", каза още Симов.

Експертът обясни, че съществува дисбаланс между субсидиите, които се изплащат на декар за пшеница, царевица, слънчоглед, и тези, които се изплащат за плодове и зеленчуци. По този начин България от един потенциален износител, се превръща в абсолютен вносител от съседни държави.

Симов добави, че цената на друга основна суровина – олиото, е по-ниска, спрямо миналата година. Това се дължи на факта, че производството на слънчоглед в световен мащаб, е по-голямо от миналата година и затова цените са по-ниски. Тази тенденция обаче е противоположна спрямо цената на петрола, която стремглаво се покачва. Захарта пък е малко по-ниска от миналогодишната, в рамките на 4-5%.

"При цената на едро има добра перспектива за потребителите, но за магазинната мрежа – зависи от много други фактори. Въпреки това, предстои затопляне, а това означава, че през летните месеци повечето стоки поевтиняват", уточни той.

Още по темата: общо новини по темата: 328
28.04.2024 »
26.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
15.04.2024 »
14.04.2024 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: