Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо котките спят толкова много? Ветеринар отговаря
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:26 / 03.05.2024Коментари (0)951
©
Котките по природа спят много, като прекарват по-голямата част от деня в неактивно състояние. Кога повишеният сън е тревожен симптом и кога е просто особеност на домашния любимец? Михаил Алшинецки, ветеринарен лекар, споделя.

Колко часа спят котките?

Котките са нощни животни, поради което понякога на собственика може да му се струва, че домашният му любимец изобщо не се събужда. Това обаче не е така - просто мъркащите котки започват деня, когато хората си лягат. Обикновено котките имат стандартизирани два пика на съня. Единият се пада рано сутрин, преди изгрев слънце. Другият е вечер, преди залез слънце.

Най-много спят котенцата и по-възрастните котки, които нямат енергия за продължителна активност. Бебетата могат да спят до 23 часа в денонощието, като се събуждат само за хранене. По-възрастните котки вече нямат енергия да се движат толкова много, ресурсите им са силно изчерпани, затова се нуждаят от много повече време за почивка, което ги кара да спят повече от 20 часа.

Една възрастна котка спи средно около 14-16 часа. Въпреки че, ако тя си почива по-дълго от обичайното, това не означава непременно, че домашният любимец е болен. Сънливостта може да бъде причинена от по-безобидни причини.

Защо котките спят много?

Съществуват много причини, поради които котките спят толкова дълго:

1. Физическа активност. Котките не са сред издръжливите животни. В природата те разчитат на една бърза маневра, след която трябва да си починат. Ето защо дори и вкъщи котката ще иска да легне и да поспи след добра игра.

2. Засищане. Гладната котка трябва да се движи много, за да намери плячка. Но в топлата и уютна къща не е необходимо да търси храна, а добре нахранената котка може да си позволи да поспи още няколко часа. Освен това храносмилането отнема много енергия, която котката възстановява по време на сън.

3. Околната среда около котката. Колкото по-сигурно се чувства домашният любимец - толкова повече може да си позволи да си почива. Котките също така са доста зависими от температурата на въздуха. В жегата те се движат много по-малко и спят много, за да не им стане още по-горещо, а в студа, напротив, спят по-малко, за да се стоплят.

4. Порода. Произходът на дадено животно също може да бъде важен при определянето на нормите за сън. Някои породи, като британска, шотландска, девон рекс, персийска, спят доста, а други (ориенталска, абисинска и др.), напротив, са много активни и спят значително по-малко.

Защо котката спи повече?

Ако котката е започнала да спи повече, това невинаги е причина за безпокойство. Трябва да обърнете внимание на текущия режим на котката и на условията, в които тя се отглежда. Увеличената продължителност на съня може да се дължи на няколко причини, не всички от които са опасни за здравето на котката.

1. Прехранване. Ако котката получава твърде много храна, тя се нуждае от повече време, за да я усвои. За да направи това, тя ще спи повече. Прехранването е много вредно за животното и заплашва със затлъстяване.

2. Скука. В условията на апартамента или къщата котката води спокоен и мързелив живот. Тя няма с какво да се занимава сама, затова ще прекарва много време в сън. Този проблем може лесно да бъде решен чрез обогатяване на средата: монтирайте вертикални рафтове, изберете и организирайте игри за самостоятелна игра и т.н.

3. Скорошни заболявания. Всяко заболяване отнема много енергия. Котка, която не се чувства добре, ще си почива повече.

4. Силна умора. Ако котката е имала внезапен прилив на активност, като например да бъде изведена навън на разходка, ще ѝ е необходимо повече време, за да се възстанови.

5. Прилагане на седативни средства или със седативен ефект (директен или страничен ефект). Седативните средства увеличават сънливостта, така че не е изненадващо, ако котката спи през цялото време и се събужда само за ядене и пиене. Сънят ѝ ще се върне към нормалното, когато спре лекарството.

Кога трябва да се притеснявате?

Продължителността на съня при животните се увеличава с възрастта, но ако видите, че котката е неактивна, напълнява и има повишен апетит или, напротив, яде малко, отслабва и спи повече, пие повече от обичайното - това е причина да се свържете с лекар.

Това са сигурни признаци на заболяване и е добре да се разбере естеството на болестта, тъй като котките са много потайни животни, съветва actualno.com. Симптомите, видими за хората, показват, че животното е било болно, най-вероятно от повече от един ден.

Моделът на сън на котката се различава от този на кучето и другите домашни любимци. И това може да накара собственика да се усъмни. Увеличената продължителност на съня може да бъде причинена както от безобидни фактори, така и от по-сериозни такива. Вниманието към ритъма на живот на домашния любимец ви позволява да реагирате навреме и значително да подобрите цялостното качество на живот на животното.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: