Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вредите, които носи боядисването на косата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:16 / 21.03.2024Коментари (0)943
©
Косъмът се състои от кортекс, който съдържа по-голямата част от масата на косата и кератинови протеини. Външният слой на косъма, наречен кутикула, обгръща и защитава кортекса. Липидите в косата играят важна роля за здравата коса и допринасят за около 2–6% от теглото ѝ, те влияят на блясъка и здравината на косата.

Боята за коса е локално вещество, което променя цвета на косата временно, полупостоянно или постоянно. Въпреки че боядисването на косата е обичайна практика, то може да увреди косъма, правейки го крехък и по-податлив на накъсване.

Повечето трайни бои за коса използват комбинация от амоняк, водороден пероксид и р-фенилендиамин (PPD) за боядисване на косата. Амонякът отваря протеиновите слоеве в косъма, което позволява на боята да покрие косъма. Водородният пероксид премахва естествения цвят на косата и след това PPD я оцветява.

Боядисването на косата с химически или естествени бои може да увреди косата. Това е така, тъй като боята може да повлияе на протеините и липидите, присъстващи в косата. Промените във вътрешната и външната структура на косъма могат да увредят косъма, правейки го крехък и склонен към накъсване, което в крайна сметка може да доведе до изтъняване на косата или косопад в определени зони. Боите за коса могат да отслабят косата, но съществуват предпазни мерки, за да сведат до минимум потенциалните щети.

Според статия от 2020 г. PPD е алерген, който може да причини алергичен контактен дерматит. Наред с дразненето на кожата, PPD може също да има връзка със здравословни проблеми като вродени аномалии (по-рано известни като вродени дефекти) и чернодробна и кръвна токсичност.

Освен това нарастващите доказателства предполагат, че някои бои за коса може да съдържат съединения, нарушаващи ендокринната система. Тези химикали могат да имитират ефектите на хормона естроген и могат да увеличат риска от рак на гърдата, пише puls.bg. А именно, изследванията показват, че трайните багрила може да съдържат по-високи концентрации на ароматни амини, които могат да бъдат канцерогенни.

Други потенциално вредни съставки могат да включват амоняк и толуен. Първият е респираторен дразнител, който може да предизвика астматични пристъпи, а толуенът е известен невротоксин с връзки към вродени аномалии и алергични реакции.

Боята за коса влияе на кичурите коса, докато цветът израсне. За да се сведат до минимум щетите от боята за коса, се препоръчва кондиционираща боя за коса. Според проучване боите за коса, съдържащи кондициониращи агенти като хидролизирана коприна или млечен протеин, могат да намалят щетите от боядисването на косата.

Използването на шампоани, които включват липиди, като мастни алкохоли, също може да помогне за попълване на липидите в косата и да се подобри здравината ѝ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: