Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В тези държави кръшкането се наказва със солена глоба или затвор
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:27 / 08.01.2023Коментари (0)242
©
В края на 2022 г. Индонезия влезе в историята с драматична промяна в Наказателния си кодекс. Промените предвиждат затвор или солена глоба за прелюбодейци, които нарушават брачните клетви.

Със своите 125 млн. жители Индонезия е най-многобройната мюсюлманска страна, където законите са подчинени на шериата. Все пак в навечерието на новата 2023 г. от офиса на главния прокурор на страната излязоха със специално тълкувание на закона, според което ако в изневярата е замесен чужденец, наказанието би могло да не бъде затвор. 

Без милост

Не толкова милостиви и уклончиви са в приказно богатото кралство Бруней. То нашумя през миналата година с въвеждането на нов закон, който прави изневярата наказуема със смърт. Въз основа на ислямския закон поправката в Наказателния кодекс изисква нарушителите да бъдат убивани с камъни пред свидетели.

След вълната от протести срещу политиката, която също така наложи смъртно наказание за гей секс, султанът на Бруней Хасанал Болкиах, който дълго време бе най-богатият човек в света, каза, че законът няма да бъде приложен скоро на практика. Така въпреки че смъртната присъда е допустима в кралството с 400 хил. поданици, никой няма да бъде екзекутиран все още само защото е изневерил. 

Практиката е в сила обаче в северните провинции на Нигерия. Там шериатският закон е еднозначен и предвижда прелюбодейците да бъдат убити публично с камъни.

Дори в изостаналите райони предпочитат болезнени, но не смъртоносни наказания. За последен път през 2016 г. в страната имаше три екзекуции с камъни.

Още две жени са били осъдени на смърт за изневери, но са били спасени в последния момент от съда на втора инстанция и грешниците се разминали с по-леки наказания, съобщава "Ню Йорк Таймс“.

Привидно по-милостив е Наказателният кодекс на Афганистан. Там предвидената за прелюбодейство присъда е "много дълъг" престой в затвор.

Малката подробност е, че никой не се наема да тълкува колко точно е "много дълъг".

Така топката за индивидуално определяне на присъдата се прехвърля на местните съдии. Не са малко случаите, в които хора се затварят, а срокът на присъдата остава с месеци да се уточнява.

Случва се дори виновните да умрат в затвора, преди да разберат колко точно трябва да лежат.

Смърт грози прелюбодейците и в Саудитска Арабия. Там прелюбодеецът може да бъде осъден, ако си признае четири пъти или ако поне четирима свидетели (приемат се показания само на мъже, б.р.) потвърдят, че е имало реална изневяра. 

Проблем

Тежък проблем с контрола на наказанията имаше в Пакистан. В страната от края на 70-те години на миналия век в сила са законите на шериата. Оттогава се натрупаха ужасно много присъди за прелюбодейство. Така в първото десетилетие на XXI в. местните затвори бяха задръстени от повече от хиляда прелюбодейци (всичките жени).

Положението излезе от контрол и от 2006 г. местните съдилища вече налагат практика за отлагане на изпълнението на присъдите и осъдените прелюбодейки могат срещу съответната сума да бъдат пуснати да излежават присъдите си в домашни условия. Според особеност на пакистанското законодателство виновни за изневярата са само и единствено жените. 

Изневярата се наказва със смърт и в Судан. Там присъдите се изпълняват, като виновникът се убива с камъни. Но в последните десет години няма официална информация за изпълнена подобна присъда, въпреки че през 2010 г. две жени бяха признати за виновни на всички инстанции.

Екзекуциите бяха отложени и ако се вярва на официалните власти, двете грешници все още са живи. Според независими източници в по-бедните пустинни райони смъртните присъди се изпълняват.

Милостиво

Интересна съдебна практика по отношение на прелюбодейците има в Уганда. Там ако мъж изневери на жена си, го грози затвор до една година и солена глоба.

Ако обаче жена изневери на мъжа си, присъдата е наполовина - шест месеца затвор за грешницата.

Сходни са наказанията в Руанда, където изневярата се наказва със затвор до една година и глоба, която се равнява приблизително на 225долара.

Ако мъж или жена започне да живее на семейни начала с някой, който фактически не споделя дома си със съпруга/та си, нещата се усложняват.

Предвиденото наказание е две години затвор. Единствената възможност за законно съжителство е партньорът никога да не е бил женен или да е преминал през болезнената и дълга процедура на развод. 

До две години затвор могат да получат в Египет жените, които изневеряват. За същото престъпление мъжете получават четири пъти по-малка присъда. 

До две години затвор могат да получат прелюбодейците и във Филипините.

В Катар нерегламентираните сексуални контакти между необвързани се наказват с до 7 г. затвор. Ако обаче става дума за изневяра на омъжена жена - присъдата е смърт. 

2018 г. бе повратна за съдебната практика в Индия. Върховният съд възприе за първи път тълкувателно решение, според което изневярата не е престъпление, а може да бъде единствено предпоставка за развод. Впоследствие сходни решения приеха съдилищата в Тайван и Южна Корея. 

Върховният съд на Китай ги последва, като декриминализира изневярата. Колкото и изненадващо да звучи, изневярата се наказва и в страните от западния свят.

Де юре изневярата е незаконна и се наказва със затвор в 18 американски щата, като сред тях са Ню Йорк и Флорида.

В САЩ прелюбодеец може да получи в някои щати до 30 дни затвор и глоба от 500 долара.

Въпреки действащото законодателство в последните години няма произнесена ефективна присъда за прелюбодейци. Изневярата се използва като обстоятелство единствено в бракоразводни дела и такива за попечителство на деца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: