Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени разкриха откога хората се целуват
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:50 / 19.05.2023Коментари (0)274
©
Най-старите данни, показващи целувката като елемент на романтиката, датират от преди 4500 години, което е с цяло хилядолетие по-рано, отколкото се смяташе досега, заявиха изследователи.

Новото изследване, публикувано тази седмица в списание Science, установи, че вероятно целувката е била широко разпространена още в древния свят. В него се представят доказателства, че "целуването по устните е документирано в древна Месопотамия и Египет" поне от 2500 г. пр. н. е.

Троелс Панк Арбол заяви, че той и съавторката му Софи Лунд Расмусен са започнали да проучват как разпространението на болестите би могло да е било повлияно от въвеждането на практиката на целуване по устните като романтичен израз.

Арбол е асириолог - специалист по изследвания на Древния Близък изток - в Университета в Копенхаген; Лунд Расмусен е биолог в Оксфордския университет.

Те установяват, че в най-новите изследвания като най-ранно споменаване на "сексуално-романтична целувка" се посочва източник от Индия, датиран около 1500 г. пр. н. е.

"Знаех, че има по-ранни материали от древна Месопотамия", казва пред АФП Арбол, който в рамките на работата си изучава клинописното писмо върху древни глинени плочки.

Въпреки че доказателствата са били събрани още през 80-те години на миналия век, "очевидно информацията така и не е била възприета в други области", добави той.

В хилядите налични древни клинописни текстове те открили сравнително малко споменавания на романтична целувка.

Въпреки това, добавят те, "има ясни примери, които илюстрират, че целувката се е смятала за обичайна част от романтичната интимност в древността".

Проучените текстове предполагат, че "целувката е била нещо, което са правили женените двойки", но също така, че "целувката се е разглеждала като част от сексуалното желание на неженения човек, когато е влюбен", инфорира Nova.

Изследователите правят разлика между "приятелски-родителски целувки" и "романтично-сексуални целувки". Докато първата изглежда е повсеместно разпространена във времето и географията, втората "не е културно универсална".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: