Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Убиецът на Джон Ленън: Търсих слава!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:48 / 08.11.2022Коментари (0)218
©
Шокиращо признание е направил мъжът, застрелял Джон Ленън пред дома му в Ню Йорк през 1980 година. Пред комисията по условно предсрочно освобождаване той е разказал, че е грешно да убие бившия член на "Бийтълс“, но е търсил слава. Имал е и "зло в сърцето си“.

Членовете на комисията му отказаха излизане от затвора предсрочно за 12-и пореден път. Те са на мнение, че Марк Дейвид Чапман показва "егоистично пренебрежение към човешкия живот със световни последствия". В стенограмата, публикувана от американските власти в понеделник на базата на искане за свобода на информацията, Чапман казва, че решението да убие Ленън е било неговият голям отговор на всичко.

“Няма да обвинявам нищо или никого за това, че ме е довел там. Знаех какво правя, знаех, че е зло, знаех, че е грешно, но толкова много исках славата, че бях готов да дам всичко и да отнема човешки живот", казва още Чапман, цитиран от БТА.

Убийството на Ленън е извършено в нощта на 8 декември 1980 г., когато той и Йоко Оно се връщат в апартамента си в Горен Уест Сайд. По-рано същия ден музикантът е дал автограф на Чапман върху копие от наскоро издадения му албум "Double Fantasy".

67-годишният Чапман казва пред комисията: "Това беше зло в сърцето ми. Исках да бъда някой и нищо нямаше да спре това."

Той излежава присъда, която е от 20 години до доживотен затвор, в място за лишаване от свобода в щата Ню Йорк. През годините Чапман многократно се разкайва по време на изслушвания за предсрочно освобождаване.

"Нараних много хора и ако някой иска да ме мрази, това е нормално, разбирам го", казва той на изслушването на 31 август.

Отказвайки освобождаването му, комисията споменава, че действията на Чапман са оставили "света да се възстановява от празнотата, която ти създаде". Следващото явяване на убиеца на Джон Ленън пред комисията за предсрочно освобождаване е насрочено за февруари 2024 г.

През юни Джон Хинкли-младши, който през 1981 г. застреля и рани президента Роналд Рейгън, беше освободен от съдебен надзор, с което официално приключиха десетилетията на надзор от страна на юристи и психиатри. Хинкли беше оправдан поради невменяемост.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: