Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този необичаен зеленчук е богат на витамин C и желязо
Автор: Цвети Христова 10:33 / 15.02.2024Коментари (0)1293
©
Oкa е зеленчук, който прилича на картоф, но за разлика от него може да се яде в суров вид. Sofia24.bg ще ви разкаже за този необичаен зеленчук, който е богат на витамин С, желязо и калий. Като цяло, ока е хранително подобен на картофа. Има около 20% по-малко калории на порция и наполовина по-малко протеини, но съдържанието на въглехидрати и фибри са сходни. Захарите в ока се състоят от приблизително 50% захароза, 25% глюкоза и 25% фруктоза в прясно набрани грудки. Ока е значително по-богат на витамин С от картофите, които сами по себе си са добър източник на витамин С, така че ока е отличен източник.

Освен това има много високо съдържание на желязо, въпреки че това може да варира в зависимост от съдържанието на желязо в почвата, в която се отглежда. Oкa вероятно е ценен източник на хранителни пигменти, като антоцианини и каротеноиди, чието присъствие се показва от голямото разнообразие от цветове в кожата. Предполага се, че сортовете с тъмно оцветена плът са по-ценни източници на тези пигменти.

Може да се пържи, вари или пече, използва се в яхнии или супи. Грудките са оцветени в различни цветове. Предлага се в жълто, оранжево, розово, кайсия и традиционното червено. Но зеленчукът не се култивира само заради грудките, които са годни за консумация.

Листата и младите издънки също могат да се консумират като зелен зеленчук. Зрелите стъбла пък могат да се използват подобно на ревен. В Мексико този зеленчук се яде суров със сол, лимон и лют пипер. Вкусът често е леко остър. Понякога вкусът е кисел, а понякога сладък. Това зависи от концентрацията на оксалат сред сортовете. Годната за употреба е сладката ока. Тя съдържа сортове с по-ниски нива на оксалова киселина. 

Текстурата може да е хрупкава (като при морковите), когато е сурова. Когато го подлагаме на топлинна обработка зеленчукът става с нишестена или брашнеста текстура. Ока се отглежда в Южна Америка, Колумбия, Перу и Чили. В Нова Зеландия се е превърнал в популярен трапезен зеленчук и се нарича ямс.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: