Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази билка е полезна за храносмилането, сърцето и кожата
Автор: Цвети Христова 12:09 / 15.05.2024Коментари (0)740
©
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за една подправка, която действа прочистващо и е много полезна за човешкия организъм. Тя се нарича див керевиз, но е известна още и като кервел. Вкусът и е подобен на магданоза и анасона. Растението също така е включено в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Познат е на хората още от древността. 

Използва се като кореноплоден зеленчук и като билка. С него се подправят птиче месо, някои морски дарове и млади зеленчуци. Див керевиз се добавя за овкусяване на оцет от бяло вино и като поръска на сирена. Дивият керевиз придава страхотен вкус на омлетите и на различните видове киш. 

Етеричното маслено растение е разпространено в Югоизточна Европа и Западна Азия. В България се среща в цялата страна, но най-вече в Родопите и Централна Стара планина до 1100 метра надморска височина. Предпочита хладни сенчести места.

Ползва се като билка, но не бива да се бере от неопитни билкари, защото може да се сбърка с отровния бучиниш (Conium maculatum) или с дивия магданоз, синоним на лъскавче (Aethusa cynapium), който също е токсичен.

Някои готвачи го наричат "магданоз на гастронома“, а известен и като френски магданоз. Съставка е на френската подправка "фин ерб“ (fines herbes), която съдържа още магданоз, естрагон и див лук (резанец, чайвз). В ястията се слага накрая, защото при топлинна обработка се губят вкусовите му качества.

В традиционната българска кухня се използва леко попарен като салата или туршия. Комбинация от глухарче, кервел и кресон е изключително полезна за подсилване на организма през зимата, когато липсата на витамини е най-силна. Както голяма част от лечебните растения, така и кервелът е полезен при лениви черва. Когато е приготвен на чай може да се използва за овлажняване на очите.

Листата му съдържат калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, както и витамините А, С и от група В. Дивият керевиз съдържа и различни антиоксиданти, включително флавоноиди, кумарини и полезния евгенол. Като билка и тинктура помага за по-добро храносмилане. Полезен е за кожата, а също така подобрява сърдечното здраве. Използва се и при високо кръвно налягане.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в София
Изграждането на АМ "Струма"
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: