Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:34 / 19.05.2024Коментари (0)890
©
БОКС ЗА ВЪЗРАСТНИ – ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

21-годишен младеж помага на възрастните хора в хосписи да поддържат форма чрез неговите тренировки по бокс, които повишават концентрацията и забавлението. Когато е само на 17, Бейли-Грийтъм Кларк е помолен да говори в дневен център за възрастни със специални образователни потребности. След това преживяване Бейли осъзнава, че хората от уязвими групи нямат същия достъп до спорт и фитнес като другите – затова той основава компания за благосъстояние, наречена "Be Great Fitness“. Сега той пътува из Линкълншър, Англия, като прави фитнеса и спорта достъпни за училища, болници, обществени центрове и домове за възрастни хора.

Особено по време на т. нар локдаун младежите от Гримсби доста бързо разбраха, че тези групи се нуждаят от помощ. "Излизайки от пандемията, решихме, че е от съществено значение да им осигурим фитнес, особено за да разпространим малко радост и настроение. "Спортът и упражненията ободряват хората, ние си правим шеги и се смеем с всички и правим деня им по-добър.“

Тази инициатива беше толкова успешна, че сега Бейли води своите едночасови фитнес сесии в 20-30 различни домове за грижи.

От прости тренировки по бокс до игри за координация между ръцете и очите, всеки обитател може да носи ръкавици, оцветени в неоново розово, жълто и зелено.

След публикуването на стоплящи сърцето видеоклипове в TikTok, с до 700 000 гледания, интересът към тези сесии нарасна и Бейли никога не е бил по-зает.

"Получаваме тонове запитвания, календарът ми в момента изглежда ненормално! Опитваме се да добавим повече хора към нашия екип и да разгърнем сесии на национално ниво – и работим с партньори, за да надградим това“ – каза младежът, който беше поканен да изнесе лекция на TEDx преди година.

"Просто искам да се уверя, че хората имат моята страст и ентусиазъм. Това е следващото предизвикателство, но е страхотно!“ Бейли е имал тежко детство и е бил взет взет от своите баба и дядо, което дало тласък на страстта му да помага на възрастните хора.

Когато бил на 14, той бил принуден да напусне училище за една година и се борел с наднорменото си тегло. Когато открил бокса като начин да поддържа форма, целият му възглед се променил, поставяйки го на пътя, на който е днес.

"Да видиш от първа ръка истинското въздействие, което имаме, е невероятно. Можем да влезем в домовете и да покажем способността си да повдигаме настроението не само на пациентите, но и на персонала. Един от домовете за възрастни хора записа видео, в което казва колко им е харесала сесията, а една жена направи много мил

коментар за краката ми! Това е истинско въздействие върху хората, което невинаги получавате в други индустрии, и ние наистина можем да видим ползата. Красиво е и ме кара да продължа, звучи изтъркано, но наистина е така!“

КАЙЛ – САЩ

Колко души на име Кайл могат да се поберат на едно място? За един град в Тексас не е достатъчно. Поредният опит на град Кайл в Тексас, да счупи световния рекорд за най-голямо събиране на хора с едно и също име се провали отново в събота, въпреки че 706 Кайловци от всички възрасти се появиха в парк в предградията на Остин.

Според Световните рекорди на Гинес понастоящем короната се държи от град в Босна, където през 2017 г. се събраха общо 2325 души, кръстени Иван.

Това не е първият път, когато Кайловете се съревновават с Ивановците. Миналата година официалното преброяване на това, което стана известно като Събирането на Кайл, достигна 1490 в бързоразвиващия се град в Тексас, който е на около 57 мили южно от Остин, столицата на щата. Според Администрацията за социално осигуряване, която ежегодно проследява имената, дадени на момичета и момчета във всеки щат, Кайл не е лидер в класациите сред популярните имена в САЩ. Най-новите данни показват, че Кайл е на 416-то място сред мъжките имена през 2023 г.

За сравнение Иван се класира на 153-то място.

ПОРТРЕТ – АВСТРАЛИЯ

Австралийска художествена галерия е изправена пред нарастващ натиск да премахне противоречив портрет – като някои от елитните плувци на страната неочаквано се намесват в спора.

Картината е дело на Винсънт Наматджира и изобразява милиардерката Джина Райнхарт. В момента е изложена в Националната галерия на Австралия в Канбера, като част от сатирична колекция от портрети на местния художник, озаглавена "Австралия в цвят“.

Със своята двойна брадичка и необичайно изражение, картината изобразява най-богатата жена в Австралия в, както някои биха казали, нелицеприятна светлина. Съобщава се, че мисис Райнхарт е подала петиция произведението на изкуството да бъде премахнато от галерията и австралийският олимпиец Кайл Чалмърс е една от няколкото спортни звезди, които са подкрепили молбата ѝ.

Според Sydney Morning Herald мисис Райнхарт е спонсорирала Swimming Queensland с повече от 40 милиона долара и нейната компания има схема за подпомагане, която помага за изплащането на техните заплати.

Чалмърс каза на вестника как дискусията за портрета е доминирала зад кулисите на националния шампионат на Австралия миналия месец. Той каза: "Мисля, че тя просто заслужава да бъде възхвалявана и възприемата далеч по-добре от това, което портретите представят. Без нейното спонсорство всъщност нямаше да имаме нищо.“

Съобщава се, че главният изпълнителен директор на Swimming Queensland Кевин Хасеман е събрал група от 20 австралийски плувци, за да се борят срещу портрета – както и срещу друг портрет на мисис Райнхарт в същата галерия.

Мистър Хаземан писа до директора на Националната галерия, за да каже, че портретите са "дълбоко смущаващи, защото са обидни“ за милиардерката. "С уважение ви призоваваме да преразгледате включването на тези портрети във вашите галерии“, добави той. Мисис Райнхарт не е коментирала картината публично. В изявление по-рано тази седмица галерията каза, че "приветства обществеността, която води диалог относно колекцията и експозициите“ им, съобщи австралийският ABC News. От галерията продължават: "Представяме произведения на изкуството на австралийската общественост, за да вдъхновим хората да изследват, преживяват и научават за изкуството.“

Художникът мистър Наматджира също се присъедини към фурора, като каза: "Хората не трябва да харесват моите картини, но се надявам да отделят време да погледнат и да помислят "Защо този аборигенски тип е нарисувал тези могъщи хора? Какво се опитва да ни каже?'""Рисувам хора, които са богати, могъщи или значими – хора, които са оказали влияние върху тази страна и върху мен лично, пряко или косвено, независимо дали за добро или за лошо.“ Австралия в цвят също включва картини на краля Чарлз III, покойната кралица Елизабет II и бившия австралийски премиер Джулия Гилард.

КОЛЕКЦИЯ ОТ МОНЕТИ – ДАНИЯ

Колекцията от монети на датски маслен магнат може да достигне близо £60 милиона на търг сто години след смъртта му.

Ларс Емил Бруун, който е роден през 1852 г., казва в завещанието си, че колекция от 20 000 предмета, която е изградил през целия си живот, трябва да бъде пазена в продължение на 100 години, преди да може да бъде продадена.

Повече от век по-късно нюйоркският аукционер на монети Stack's Bowers ще разпродаде колекцията тази есен. През следващите години ще се проведат няколко разпродажби на това, което аукционната къща нарича "най-ценната колекция от световни монети, излизали някога на пазара". През XIX в. мандрата на хере Бруун го прави богат и му позволява да съхранява монети, медали, жетони и банкноти от Дания, Норвегия и Швеция. След Първата световна война той настоява в завещанието си колекцията да "служи като резерв/гарант за кралската колекция от монети и медали в Копенхаген“, в случай че кралската бъде унищожена. След смъртта му колекцията се съхранява в бившата датска кралска резиденция на замъка Фредериксборг, преди по-късно да стигне до Националната банка на Дания.

Викен Йегпариан, вицепрезидент по нумизматиката в Stack's Bowers Galleries, нарече колекцията "най-добрата открита тайна досега“.

"Когато за първи път чух за колекцията, не повярвах“, добави той. "Имаме колекции, които не са на пазара повече от 100 години.“

Някои части от колекцията са оценени на £40, но други могат да достигнат над £800 000. Като цяло колекцията от монети може да достигне £57,4 милиона.

Националният музей на Дания, който имаше право на първи отказ върху част от колекцията, закупи седем от редките монети, преди да отидат на търг.

Седемте монети - шест златни и една сребърна - са изсечени между XV и XVII век от датски или норвежки монарси и струват повече от £877 000.

Старши изследовател Хеле Хорснес, експерт по монети в Националния музей, каза: "Те са описани в литературата като единствения съществуващ екземпляр от този вид. Самият факт, че тази колекция е била затворена от сто години, я прави легендарна. Това е като приказка.“

КОТКА ДОКТОР – САЩ

Университет във Вермонт връчи почетната степен "доктор по котило“ на котарака Макс, любим член на неговата общност, преди дипломирането на студентите в събота. Кампусът Касълтън на държавния университет във Върмонт почита котарака не заради способността му да лови мишки или да спи, а заради дружелюбието му.

"Котката Макс е любвеобилен член на семейство Касълтън от години“, каза учебното заведение в публикация във Facebook.

Известното коте живее в къща с човешкото си семейство на улицата, която води до главния вход на кампуса.

"Той реши, че ще отиде в кампуса и просто започна да се мотае със студентите и те го обичат“, каза стопанката Ашли Доу в четвъртък.

Той се социализира в кампуса от около четири години и студентите се вълнуват, когато го видят. Те го взимат и си правят селфита с него, а той дори обича да ходи на обиколки с кандидат-студенти, които се срещат в сграда срещу къщата на семейството.

"Дори не знам откъде знае кога да тръгне, но го прави“, каза Доу. "И и после ги следва на обиколката им.“

Учениците наричат Доу майката на Макс, а завършилите, които се връщат в града, понякога посещават нея и котарака.

Макс обаче няма да участва в дипломирането. Дипломата му ще бъде доставена по куриер.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: