Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:21 / 30.07.2023Коментари (0)200
©
Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" Або е подбрал петте най-парадоксални новини от изминалата седмица. Ето кои са те:

Древен червей

Учените са успели да реанимират червеи, които са били замразени около 46 000 години.

Смята се, че са живели в епохата на късния плейстоцен. Малка група от червеи, открити на дълбочина 40 метра в сибирския извечен лед, са размразени и съживени.

Червеите са от отдавна изчезналия вид Panagarolaimus kolymaensis и всъщност не са били мъртви, а в латентно състояние, известно като криптобиоза, което прави жизнените им признаци неоткриваеми.

Преди това учените имаха само доказателства, че нематодите (или кръглите червеи) могат да останат в това състояние до 40 години, но тези същества са съжителствали с вълнестите мамути.

Професор Теймурас Курчалия, главен автор на изследване, публикувано в списанието на PLOS Genetics, и почетен професор в института по молекулярна клетъчна биология и генетика "Макс Планк“ в Германия, каза: "Този малък червей вече може да бъде вписан в книгата на Гинес, след като е останал в безжизнено състояние много по-дълго, отколкото някой е смятал, че е възможно. Това, че може да бъде реанимиран след 46 000 години, ме остави напълно поразен. Прилича на приказката за Спящата красавица, но за много по-дълъг период.“

Червеите бяха съживени, като им бяха дадени храна и вода.

Оцелели са по-малко от месец, но оттогава са създали повече от 100 поколения нови червеи.

Към днешна дата учените познават много малко животни, способни да се суспендират в състояние, подобно на лимбо, в отговор на тежки условия на околната среда.

Тардиградите, нематодите и микроскопичните водни организми, наречени ротифери, са само малка част от организмите, за които е известно, че влизат в криптобиоза.

Когато изследователите сравняват геномите на тези червеи с един от техните живи роднини, те откриват много припокриващи се гени между почвените червеи.

Много от споделените гени са свързани с механизми, участващи в оцеляването при тежки условия на околната среда.

Това е интересно, тъй като подобни животни обикновено се срещат в региони с умерен климат, криейки се в гниещи плодове или растения.

"Тези констатации имат значение за нашето разбиране на еволюционните процеси, тъй като времето на поколение може да се разтегне от дни до хилядолетия, а дългосрочното оцеляване на индивиди от видове може да доведе до възстановяване на иначе изчезнали линии“, пишат авторите на статията.

Китове

Бившият търговски рибар Робърт Ади е виждал хиляди китове по време на престоя си в морето, но никога не е бил свидетел на нещо подобно на преживяването си, докато ловил риба тон край Кейп Код.

Три гърбати кита бяха заснети да скачат от водата в синхрон, осигурявайки грандиозен рожден ден на баща на три деца.

Невероятно рядкото синхронизирано тройно изскачане бе уловено на видео от Робърт Ади, който описа китовия балет като чиста радост.

Строителят от Ню Хемпшир преди това е прекарал десетилетия в морето като търговски рибар в Масачузетс и Аляска, през което време е видял хиляди китове.

Екскурзията с трите му дъщери била по повод 59-ия му рожден ден и безопасното му завръщане от пътуване с хуманитарна помощ в Украйна, където бил подложен на тежък артилерийски обстрел.

По време на риболовния излет той се опитвал да заснеме няколко гърбати кита на около 300 ярда от лодката им, но нямал късмет до спиращото дъха координирано представление.

Г-н Ади каза: "Можете да чуете дъщеря ми във видеото да казва: "О, моля те, кажи ми, че го хвана на камерата“.

Тройният пробив е нещо почти нечувано, а синхронизиран троен пробив е още по-рядко явление.

"Това се случва веднъж в живота. Просто голям късмет. Чувствам, че Бог ме освети, за да ми позволи да уловя това.“ – завършва строителят.

Затворник

В САЩ затворник се укрива, след като той и трима други затворници организираха бягство в стил Изкуплението Шоушенк.

Съобщава се, че четиримата от затвора на окръг Бент в югоизточен Колорадо, са пробили стена в килията си, която е служила за кухня, и са използвали вързани одеяла, за да изглежда, че са в леглата си .

Оттам затворниците са минали през покрива на съседна баня, съобщи американската информационна агенция KOAA, цитирайки шерифа на окръг Бент Джейк Сикс.

Един от тях, 46-годишният Марк Фокс, все още се укрива, докато други двама са заловени, а четвъртият е открит мъртъв от предполагаема свръхдоза наркотици, каза Шериф Сикс във вторник.

34-годишният Бенджамин Валдес е намерен мъртъв в близкото село, според Агенцията за управление на извънредни ситуации на окръг Бент.

Другите двама неназовани затворници, които избягали, бяха заловени отново, когато извикали линейка по повод свръхдоза рано във вторник.

Фокс е описан като бял мъж, плешив, висок 190 см и тежащ 95 кг.

Бягството на квартета напомня зат това във филма, Изкуплението Шоушенк и книгата на Стивън Кинг, на която е основан той.

Във филма затворник пробива стената, покривайки дупката с плакат на филмовата звезда Рита Хейуърт, преди да избяга през канализационна тръба, оставяйки дрехи в леглото си, за да изглежда, че все още е там.

Целият персонал на правоохранителните органи в Югоизточен Колорадо "активно търси г-н Фокс“, а американските маршали са извикани и скоро ще помогнат в преследването, каза Шериф Сикс във вторник.

Точният час на бягството не е ясен, но г-н Сикс каза, че е било късно вечерта в неделя или рано в понеделник сутринта, както свидетелства и това, че персоналът не е успял да направи точно преброяване на хората нито в понеделник сутринта, нито във вторник сутринта.

В затвора се намират затворници както от окръг Бент, така и от съседния окръг Отеро, добави той.

Отделът на шерифа на окръг Прауърс разследва какво се е случило, докато мерките за сигурност в затвора се проверяват от Департамента на затворите, каза г-н Сикс.

Боди арт

Ако някога сте мечтали да стоите гол в Ню Йорк с десетки непознати, докато художници превръщат кожата ви в произведение на изкуството, може би сте пропуснали шанса си.

Неделният ден за рисуване по тялото ще види последното си издание след повече от десетилетие на художници, превръщащи голи тела в произведения на изкуството.

Организаторът Анди Голуб очаква повече от 50 души да бъдат рисувани в продължение на четири часа на Union Square в Манхатън. Голуб реши тазгодишното събитие да е последното, защото е време да "продължим напред и да започнем наново“. Той каза, че иска да намери различни начини за овластяване и обединяване на хората, включително ново събитие следващата пролет.

След като бодипейнтингът в неделя приключи, парадът на участващите художници и модели ще мине през Гринуич Вилидж, ще позира за снимка във Вашингтон Скуеър Парк, ще се вози на двуетажен автобус над Манхатънския мост и ще завършат деня с парти в Бруклин, каза Голуб.

Той, художник и активист на свободата на словото, който рисува върху голи модели от 2007 г., започна годишната феерия с рисуване по тялото, за да подчертае, че голотата за артистични цели е законна в Ню Йорк.

Това не е спряло полицията да се опита да спре събитието. През 2011 г. Голуб каза, че той и двама модели са арестувани и задържани за 24 часа, но обвиненията са свалени, след като властите са установили, че не са извършили нищо незаконно.

"Ще откриете, че има много хора, които наистина са били повлияни положително“, каза Голуб. "Предимно модели, но също и художници имат усещането, че са излезли от кожата си. И това просто беше като едно наистина положително преживяване и истински празник на свободата.

Предишни издания на събитието са били провеждани в Columbus Circle, Times Square и други забележителни места в града.

Всички участници, модели и художници трябва да са на възраст 18 или повече, но събитието в неделя, което ще бъде и последно, вече не приема заявки.

Перла

Жена от Роуд Айлънд намери перла в мида, която ѝ сервираха в ресторант, и в крайна сметка тя се превърна в нейния годежен пръстен.

Санди Сикорски и Кен Щайнкамп казаха, че вечеряли в ресторант The Bridge & Raw Bar в центъра на Уестърли с брата на Сикорски и съпругата му през декември 2021 г., когато Сикорски изял последните миди quahog.

"Тогава усетих това голямо кръгло нещо в устата си. Помислих: "Какво, по дяволите, е това?“ Изплюх го на масата, а снаха ми попита: "Това зъб ли е?“, разказа Сикорски пред WJAR-TV.

Снахата на Сикорски, любител на бижутата, бързо предположила, че обектът е перла с размер 9,8 милиметра.

Марк Фишбоун от Black Orchid Jewellers изследва обекта и потвърждава подозренията.

"Той каза, че се нарича перла Mercenaria, което е вид мекотело на малко животно, което прави нещо, което прилича на малка перла. Направено е от същия материал, калцит и друг минерал в него и отнема много години, за да порасне “, твърди Сикорски. "Той каза, че според теглото и размера на перлата вероятно са били необходими 50 години, за да се формира.“

Сикорски и Щайнкамп се съгласили, че ако някога решат да се оженят, ще направят годежен пръстен от перлата.

Този план се осъществил, когато Щайнкамп предложил на 8 юли, използвайки пръстен, изработен от рибена кост с перлата като камък.

Двойката отпразнува годежа си, като се върна в ресторанта, където сподели историята си с домакинята Мира Диоизио.

"Беше хубаво да ги видя отново и да чуя тази история“, каза Диоизио. "Това е приказка, магическо е, чувате за "О, надявам се да намеря нещо там“, но никога не го правите. Винаги е парче скала или пясък.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: