Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Свързваме го с бирата, но се оказва, че е много полезен за съня, сексуалната издръжливост и при зъбобол
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:27 / 25.03.2024Коментари (0)831
©
Обикновено щом чуем хмел си представяме халба студена бира. Той е горчив на вкус, тъй като съдържа много химикали и горчиви киселини. Освен като основен компонент за приготвянето на бира, се използва и като лечебна билка. Изсушените женски шишарки (стробили) и екстракти от хмел се използват в медицината под форма на таблетки, капсули, гелове, кремове и напитки. В готварството се прилага за приготвянето на различни десерти, предястия и ястия. В козметиката хмелът се включва в състава на маските за коса и за лице.

Народната медицина използва хмела при заболявания на отделителната система, проблеми с кожата, за заздравяване на косата и други.

Обикновено хмелът се прилага за облекчаване на симптоми, свързани с безпокойство, безсъние, тревожност, храносмилателни проблеми, симптоми на менопауза и други. Доказано е, че той има антиоксидантни, антимикробни, противовъзпалителни, диуретични и храносмилателни свойства.

Фармакологичните му качества се дължат на различни съединения, съдържащи лупулин, ксантохумол, горчиви смоли, ароматни киселини, фенолни киселини, танини и летливи масла.

Противовъзпалителните му качества дори облекчават и появата на зъбобол.

При мъжете маслото от хмел подобрява тяхната сексуална издържливост като се справя с проблемите на преждевременната еакулация.

Доказано е, че хората, които отглеждат хмел често заспиват на работа. Някои жени, които пият чаша бира на вечеря съобщават, че нощният им сън се е подобрил, а други установяват, че тревожността им значително е намаляла.

Хмелът много често се прилага в комбинация с лайка, валериана и пасифлора - триото притежава доказан сънотворен ефект. Хмелът е още по-ефективен, когато се приема с валериана, защото двете билки са много сходни. 

Има ли хмелът странични ефекти?

Ако се приемат под формата на хранителна добавка, екстрактите и горчивите киселини на хмела са безопасни при условие, че се взимат до 300мг дневно в период до 3 месеца, а киселините до 35мг дневно отново до 3 месеца. Странични реакции от приема на хмел при някои хора могат да бъдат главозамайване и сънливост. Не се препоръчва употребата на хмел при кърмещи и бременни жени. При наличие на някои заболявания като ендометриоза и рак на гърдата трябва да се внимава кога се приема, съветва Puls.bg. Някои химикали, съдържащи се в хмела действат като хормона естроген.

Как можем да си приготвим сироп от хмел и чай от хмел?

1. За сироп са нужни 2 чаши сушен хмел, 1 чаша захар и 2 чаши вода. Всичко се смесва и се сварява при непрекъснато бъркане. След като заври се отстранява от огъня и продължава да се бърка 2-3 минути. Оставя се да изстине и след това се прецежда в буркан и се съхранява в хладилник.

2. За чая са необходими 5-10 шишарки (пресни или сушени) и 3 чаши гореща вода. Шишарките хмел се поставят в чайник и се налива горещата вода. Кисне за около 15 минутки, след което течността се прецежда в чаша. Чаят от хмел може да бъде горчив затова се препоръчва добавянето на листа мента към шишарките или вече готовият чай да се подслади с мед.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: