Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Световният театър пристига в София за цял месец
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:34 / 17.05.2023Коментари (0)272
© ViaFest
Документален театър, поезия, музика и много модерни визуални ефекти. Такъв е съвременният световен театър. А българската публика може да го види, защото три международни представления ще гостуват в София другия месец, а още 7 могат да бъдат гледани на голям екран или онлайн, съобщават от пресцентъра на фестивала. 

 Поводът е 17-ото издание на фестивала “Световен театър в София". То ще се състои между 4 и 24 юни. У нас ще бъдат представени спектаклите “Да яздиш облак" на Раби Мруе, “Любов" на Пипо Делбоно и “Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод.

“Освен трите спектакъла на живо тази година сме подготвили наистина богата програма от общо седем заглавия, свързани с представяне на театъра по различни начини", каза Асен Терзиев, главният координатор на фондация “Via Fest". Председател на настоятелството на фондацията е Цветана Манева. 

Българската публика всъщност вече познава и тримата режисьори на представленията, които ще бъдат показани в София. 

През 2020 година за първи път Раби Мруе показва у нас документалния си театър със спектакъла “В търсене на изчезналия служител". Сега в София идва със спектакъла “Да яздиш облак", в чиято основа е историята на брат му - Ясер Мруе, който ще играе на сцената. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан. “Да яздиш облак" показва размишлението за създаване на лична биография - една сложна мрежа между памет, фикция и политическа реалност.

“Да яздиш облак" открива тазгодишното издание на фестивала на 4 юни от 19,30 ч в Центъра за съвременни изкуства “Топлоцентрала".

След първата среща на българската публика с необичайния италиански режисьор Пипо Делбоно през 2015 г. “Световен театър в София" го кани отново, за да представи новия си спектакъл “Любов". Той е определян като пътуване в португалската поезия и музика. Представлението ще бъде на 8 юни от 19,30 ч. на сцената на Сатиричния театър.

На сцената на Народния театър “Иван Вазов" пък ще може да бъде гледана и най-новата продукция на световноизвестния театрален тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод - “Животът е сън". Спектакълът е съвременен прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от XVII век, наричан още “испанския златен век", със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота. Спектакълът е реализиран съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид. Ще се играе на 15 юни от 19 часа. 

Веднага след гостуването си в София “Животът е сън" ще бъде представен и на един от най-големите театрални фестивали - в Единбург. 

Организаторите от “Via Fest" подготвят и “образователем модул" в НАТФИЗ, където Деклан Донелан ще преподава на студентите методологията си.

А съвсем скоро Донелан ще постави “Медея" в Народния театър, а актрисата Радина Кърджилова ще влезе в главната роля

За тези, които нямат възможност да се докоснат до световния театър на живо, програмата вкючва две прожекции. На кино в София могат да бъдат гледани “Животът на Пи" на 14 юни и “Чайка" на 21 юни.

“Животът на Пи" е спираща дъха сценична адаптация на едноименния роман от Ян Мартел. Хитовият спектакъл на режисьора Макс Уебстър е съчетание на актьорска игра с театрални кукли и модерни визуални ефекти. След като товарен кораб потъва насред необятния Тихи океан, 16-годишно момче на име Пи се оказва на спасителна лодка с още четирима оцелели – хиена, зебра, орангутан и кралски бенгалски тигър.

На киноекрана може да бъде гледана и актрисата Емилия Кларк, известна от “Игра на тронове", която прави своя дебют на театрална сцена. Тя участва в нова версия на класическата пиеса на Антон П. Чехов - “Чайка". 

Безплатно може да бъдат гледани и 5 театрални спектакъла, които ще бъдат излъчени на сайта на фестивала.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: