Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Съществува ли "фотографска" памет и всеки ли може да я развие?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:37 / 11.01.2022Коментари (0)976
©
Чували ли сте за хора с така наречената “фотографска" памет? Хора, които могат да си спомнят нещо до най-малкия детайл, сякаш гледат снимка. Истината е, че съществуват хора надарени с особено услужлива памет, която за обикновения човек изглежда като неземен феномен. Но дали наистина това е необяснимо явление или има логично и научно обяснение? И, по-важното, може ли тази дарба да бъде развита от всеки или тя е отредена за малцина късметлии?

Истината за фотографската памет

Популярната идея за “фотографска" памет, е че тези, които я притежават си връщат спомените толкова детайлно, все едно в самия момент се намират в ситуацията, която си припомнят. Подобна дарба би била огромно улеснение за всеки. За съжаление няма научно потвърждение, че фотографската памет съществува, така както е описвана в популярните градски легенди. 

Преподавателят по неврология д-р Бари Гордън споделя няколко интересни неща по темата за популярното научно списание Scientific American. Първо, в известна степен всеки човек притежава “нещо като фотографска памет", тъй като “за повечето хора спомените за визуален материал са доста по-развити от тези за други видове материали [напр. нещо чуто]". Д-р Гордън споделя още, че силно развито умение за запомняне в дадена сфера, като например запомнянето на думи, не гарантира подобен успех в други сфери - като запомнянето на задачите за деня например. 

И все пак в статията има и обнадеждаваща информация, че макар и гените да играят роля при наличието на супер услужлива памет, то не всичко е до вродени дарби. Нужна е и усилена работа върху развитието и поддържането на добра памет, което означава, че можем да повлияем на нейното к
©
ачество.

Известни примери

Много хора твърдят, че притежават фотографска памет, а тя е приписвана и на редица фигури останали в историята със своя интелект. Но откъде са произлезли уменията на тези личности да помнят толкова детайлно?

Тесла и да Винчи

Тесла и да Винчи остават в историята като едни от най-гениалните изобретатели, изпреварили своето време с векове напред. И двамата са се отличавали от масата не само със своите интелект и нестихваща любознателност, но и с ексцентрични черти на характера. Също така и за двамата се твърди, че са притежавали фотографска памет. 

Леонардо да Винчи и Никола Тесла са притежавали умове, които се отличават дори и днес. Кой знае докъде се е простирал техният умствен капацитет и как той е повлиял на паметта на двамата изобретатели.

Клайв Стейпълс Люис

Като че ли за британския писател и преподавател Клайв Люис не е имало граници в запомнянето на книгите, които е чел. За него се твърди, че е можел да си припомни почти всичко, което е прочел. 

Според популярен анекдот, студент на Люис и избирал книга от лавиците му, отварял я е на случайна страница, а Клайв Люис е можел да обобщи нейното съдържание по памет. 

Според изследвания на дневниците на Люис, ключът към неговото умение да си припомня съдържанията на книгите се крие в това, че той е можел да вникне в дълбокия смисъл на прочетеното, което пък е постигал чрез редовно препрочитане.

Майк Рос (филмов герой)

Фотографската памет на героя от популярния сериал “Костюмари“ Майк Рос е сред основните мотиви в продукцията, един от най-известните “примери" за фото
©
графска памет, а ползите от тази дарба са нагледно изложени за зрителя. 

Рос не само успява да стане топ адвокат без да е учил право, но фотографската му памет му помага да печели трудни дела, да блъфира умело опонентите и дори да спечели жената на мечтите си.

Изглежда, че уменията на Рос са преувеличени, но от друга страна вече споменахме, че има техники, с които можем да развием по-услужлива памет.

Развитие на паметта

Развитието на паметта е процес и то такъв, който изисква постоянна грижа. Всички сме чували, че макар и да не е мускул, мозъкът се нуждае от стимулация, така както мускулите се нуждаят от упражнения. Затова и развитието на паметта е вид тренировка, която трябва да се прилага упорито и продължително.

Най-важният аспект за добра памет няма общо с абстрактни умствени упражнения, а с ежедневните избори, които правим. Всички съвети за здравословен живот са от жизненоважно значение за функцията на мозъка. 

Храна, вода, сън, почивка и физическа активност са основните компоненти за оптималната работа на мозъка.

Ето и нещо практично. Най-популярната техника за запомняне се нарича “умствен дворец" или “методът на локусите" и става известна покрай поредицата за Шерлок Холмс. Въпреки че книгите за Холмс са художествена литература, това е техника, която е позната от древногръцкия поет Симонид.

Овладяването и изисква време, упоритост и постоянство, но няколко изследвания потвърждават ефективността и. “Методът на локусите" е използван и от няколко шампиона от Световния шампионат по запомняне.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: