ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Солта причинява рак на стомаха? | ||||||
| ||||||
Въпреки че различни фактори могат да допринесат за рак на стомаха, високият прием на сол е сред тях. Нов доклад, публикуван в Journal of Gastric Cancer, предполага, че твърде много сол в храната може да предизвика рак на стомаха. Това заключение е направено от анализ на здравните данни на приблизително 5 лакх души. Според Световната здравна организация, възрастните не трябва да консумират повече от 5 грама сол дневно, в идеалния случай включващи 2 грама натрий и 3,5 грама калий. Повечето хора в световен мащаб обаче консумират между 9 и 12 грама сол. Преработените храни като пица и бургери обикновено съдържат по-високи от препоръчителните нива на сол. Ключови заключения от изследването Съобщава се, че изследователите са изследвали здравни данни от 4 71 000 индивида в UK Biobank, за да проучат връзката между високия прием на сол и рака. Предишни проучвания в Азия показват връзка между прекомерния прием на сол и рака на стомаха, а това скорошно проучване установи подобни резултати при европейски участници. Сред анкетираните 640 души са имали рак на стомаха, като мнозинството от тях са консумирали много сол. Въпреки че много фактори допринасят за рака на стомаха, прекомерната сол остава значителна. Според Journal of the American Medical Association, намаляването на дневния прием на сол само с една чаена лъжичка може да доведе до положителни промени в тялото, сравними с лекарствата за високо кръвно налягане, и да намали симптомите на различни заболявания. Дори тези без високо кръвно налягане могат да се възползват от намаляване на приема на сол. Съвети за намаляване на излишната сол в храната Изследователите отбелязват, че излишната сол в храната е широко призната като причина за много здравословни проблеми. Прекомерната консумация на сол не само повишава кръвното налягане, но и увеличава риска от сърдечни заболявания и увреждане на бъбреците. Преработените храни, особено консервите, често съдържат високи нива на натрий, което води до нежелана консумация на сол. Намаляването на солта в храната може значително да допринесе за здравето и да подобри вкуса. Хората, които намаляват приема на сол, постепенно започват да се наслаждават на естествения вкус на храната и може да изпитват отвращение към прекалено солени храни. Лесен начин за намаляване на солта е да замените допълнителната сол с алтернативи като гарам масала, лимон или други подобрители на вкуса. Това помага да се намали желанието за сол с течение на времето, което улеснява поддържането на здравословен прием. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Тежък инцидент на пътя над парк "Бачиново"
17:26 / 09.12.2024
Разкриват тайните на раннонеолитното селище Равен край Брежани
20:16 / 09.12.2024
Напусна ни Дойчин Василев – алпинистът, стъпил на покрива на света
22:28 / 09.12.2024
Чакан десетилетия ремонт тръгва в Кюстендил
08:53 / 09.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: