Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сезонът на комарите ще бъде много лош! Ето кои цветове ги привличат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:26 / 28.05.2024Коментари (0)991
©
Вече е това време от годината, когато тихото небе е изпълнено с досадно бръмчене. Учените прогнозират, че сезонът на комарите ще бъде "много лош", предупреждавайки за увеличаване на заболяванията, пренасяни от насекоми. Докато има спрейове и кремове, които ни помагат да се защитим от вредителите, друг метод се свежда до цвета на дрехите, които носим.

Екип от университета на Вашингтон открива, че червеният, оранжевият, черният и синьо-зеленият цвят привличат комарите. Джефри Рифел, професор по биология във Вашингтонския университет, казва в изявление: "Един от най-честите въпроси, които ми задават, е: "Какво мога да направя, за да спра комарите да ме хапят?" Преди казвах, че има три основни признака, които привличат комарите: вашият дъх, вашата пот и температурата на вашата кожа. В това проучване открихме четвърти: червеният цвят, който може да бъде открит не само върху дрехите ви, но и в кожата на всеки."

Изследването е извършено с наблюдаване на поведението на женски комари Aedes aegypti. Учените наблюдават насекомите в миниатюрна камера, изпълвана с обонятелни или визуални дразнители, като цветна точка или човешка ръка.

Без обонятелен стимул комарите пренебрегват точката или ръката. При добавянето на въглероден диоксид те се насочват към точките, ако са червени, оранжеви, черни или синьо-зелени, но избягват зелените, сините и лилавите.

Хората издишват въглероден диоксид, който комарите помирисват. Експериментът показа, че при наличие на този газ, очите на комарите предпочитат някои дължини на вълните във визуалния спектър, предава lifestyle.bg.

Както при всички видове комари, само женските от A. aegypti пият кръв. Daily Mail припомня, че ухапванията им могат да пренесат денга, жълта треска, чикунгуня и зика, които в някои случаи водят до смърт.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: