Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пътешественик разказа за приключението си до Норвежките фиорди
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:13 / 28.06.2023Коментари (0)234
© Facebook
Норвежките фиорди беше моя стара мечта. Представях си една искряща зеленина и толкова чист въздух, че чак да звънти, и наистина беше така. Това каза журналистът и пътешественик Магдалена Гигова в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус".

Течението "Гълфстрийм" прави климата мек, обясни тя. Зимите обаче са студени и за да се пазят от студа, хората засаждат трева върху покривите на къщите си.

Впечатляващ е бил и самият кораб, с който се е осъществило пътешествието, разказа тя.

"Това беше първото му плаване. Това е първият кораб, който върви с втечнен газ. Две години са събирали различни предложения от художници кой да изрисува кораба отвън. Александър Флеминг печели този конкурс. Наистина е интересно да плаваш на едно такова чудовище – 19-етажно, с 6000 пасажери и 3000 души персонал, и същевременно да бъде щадящо към природата. Всяка вечер имаше по три представления в театъра за 1000 души и същевременно жив оркестър от 25 човека, който всяка вечер има по две шоупрограми с невероятни певци и артисти", разказа Гигова.

Пътешественичката разказа и за пътуването си до Перу. Интересът към Империята на инките и знанията й са резултат от интервюто, което тя е направила с пряк потомък на инките, който е открила във Варна. "Той живее във Варна, женен за българка и е университетски преподавател. Той е ръководен фактор в цялата организация на инките по света", поясни журналистът.

Империята на инките е просъществувала едва 200 години, но тя е създала Мачу Пикчу, който е част от Свещената долина на инките.

"Този град е оцелял, защото никога не е бил завладяван от конкистадорите – те никога не са го намерили. Има няколко версии защо е бил напуснат. Едната от тях е заради глад. Другата версия е, че са избягали, защото са предполагали, че идват конкистадорите, и са смятали, че не са достатъчно готови да дадат отпор. Много странно, защото инките са били добри войни, обаче те никога не са виждали бели хора и коне, те са решили, че това са богове", коментира Гигова.

В местните ресторанти се предлага и храната, която са консумирали инките – предимно растителна.

Тя разказа и за фигурите на Наска, които се виждат единствено от въздуха. Само в последните три години са открити нови 128 фигури, подчерта тя.

"Никой не знае как са се появили и защо, има хиляди теории. Това е една безутешна пустиня, в която вали дъжд само един час годишно. Може би това е успяло да съхрани фигурите, защото те са върху една спечена сива земя. Те са издълбани на дълбочина 20 см, а отдолу земята е бяла и затова се виждат толкова отчетливо. Те са наистина прецизни, огромни са и до тях човек не се докосва", обясни още Гигова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: