Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пътешественик: Моторчетата в Джакарта са над 15 милиона
Автор: Живко Кръстев 14:43 / 08.03.2024Коментари (0)910
©
Югоизточна Азия е друга планета. Това каза пътешественикът и писател Стойко Иванов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той разказа за последното си пътешествие до Далечния изток, от което се завръща преди няколко седмици. Посещава Индонезия, Бруней и Тайланд.

Индонезия включва повече от 17 000 острова с площ почти 2 милиона кв. км и има население 280 милиона души, мюсюлмани. "Изключително приятни и хора като отношение и като поведение, гостоприемни хора“, разказа Стойко Иванов.

В столицата Джакарта няма културни и исторически забележителности, но по думите му има особена атмосфера, която задължително трябва да се усети. "Имат няколко национални монумента и приятни паркове, но в целия ритъм и лудница на града има голямо очарование. Трафикът е една от особеностите на Джакарта, във всяка една точка денонощно това нещо може да се усети. Моторчетата само в Джакарта са над 15 милиона, а автомобилите са толкова, колкото в цяла България“, поясни той.

Посещава остров Белитунг, който не е популярен сред туристите, но остава очарован от видяното. "Пясъкът е като пудра, морето е прекрасно, топло, чисто и няма нито един човек на 1 км плажна ивица. Беше наистина фантастична гледка. Островът е известен с огромните гранитни скали, които са на ръба между водата и сушата. Това създава космическа атмосфера. В близост, на 20-30 минути с лодка, има още може би 15 острова, на които съвсем никой не стъпва“, разказа пътешественикът.

Стойко Иванов разказа и за пътуването си до Бруней. Държавата има население около 450 000 души, площ около 5000 кв. км и се намира в северната част на остров Калимантан. "Това за мен е една много интересна, утопична държава бих я нарекъл. Султанът на Бруней е едноличен владетел и собственик на всичко в тази държава. Той е известен със своята колекция от 7000 златни автомобила. Брунейците са много горди със своя произход“, разказа пътешественикът.

Богатството на държавата се дължи на залежите на петрол и природен газ, допълни той.

В държавата няма престъпност. Присъдата за притежание и употреба на наркотици е смърт. "Бях много изненадан, че за моя престой от няколко дни там не видях полицейски служител. Когато наближиш пешеходна пътека, колите спират не на пътеката, а 10 метра преди това. Всичко приключва като живот в 21.00-22.00 часа. Алкохол не се продава никъде, цигарите са доста ограничени в цяла Югоизточна Азия“, разказа Стойко Иванов.

За пореден път се връща и в столицата на Тайланд Банкок. Това е една от най-известните туристически дестинации в света.

"За мен Банкок е толкова обемен като неща, които може да предложи, че никога не стига времето. Там е различно, странно, интересно, вкусно – храната, ароматите, това, което виждаш, хората“, разказа Стойко Иванов.

Трафикът е сериозен проблем и за Банкок, а въздухът е много замърсен, сподели пътешественикът. Туристите задължително трябва да посетят храмовите комплекси на Буда, открития пазар и панорамните барове. 

"Това е градът с най-многото, най-известни и най-готини барове на високи сгради.“  

Още за пътешествието си в Югоизточна Азия той ще разкаже в Клуба на пътешественика на 11 март от 19.30 часа.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: