Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пълнозърнестият хляб, зеленчуците и кафявият ориз не са много полезни?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:30 / 25.12.2022Коментари (0)187
©
През последните години и десетилетия непрекъснато се говори за вредата от месото, особено червеното. И се превъзнася ползата от пълнозърнестия хляб, пресните зеленчуци и кафявия ориз. Но ето, че и те попаднаха под прицела на критиките. Причината - “съдържат антивитамини", т.е., вещества, които не позволяват пълноценното усвояване на полезните вещества от храната.

Експерти обясняват дали и как може да се намали тяхното негативно въздействие върху организма. Няма никакво съмнение в преимуществата на растителната храна, те са очевидни: високо ниво на растителни влакна и мазнини, аскорбинова киселина, бета-каротин, пише zdrave.to.

Но в растителната храна се съдържат и вещества-антинутриенти. Сред тях са т.нар. лектини. Някои привърженици на здравословното хранене им приписват силно негативни свойства – от общо изтощение на силите и качване на килограми до удар по имунитета и дори провокиране на тумори.

Така ли е наистина, след като същите тези лектини се съдържат в най-високо ниво именно в продуктите, които сме свикнали да приемаме за полезни – пресни зеленчуци, кафяв ориз или пълнозърнест хляб. 

Лектините са семейство белтъчини, съдържащи се в някои растителни продукти и притежаващи способността да свързват  въглехидратите на повърхността на клетките, предизвиквайки тяхната аглутинация ("слепване“). С помощта на тези протеини лектините, обясняват експертите, растенията се отбраняват от насекоми, животни и… хора. Попадайки в техните организми, те пречат за усвояване на минералните вещества и нарушават междуклетъчната комуникация. Нашите храносмилателни ферменти невинаги са способни да се справят с тях. 

Между другото, глутенът е една от разновидностите на лектина. Дълго време за лектините са знаели само ботаниците и лекарите, докато не излезе и нашумя книгата на доктор Стивън Гандри "Парадоксът на растенията: скритите опасности от "здравословната храна“. В нея той поставя под съмнение вярата в безусловната полза от продуктите, които смятаме за здравословни. 

Д-р Гандри твърди, че попадайки в човешкия организъм с храната, лектините влияят негативно на храносмилателния процес, пречат за усвояването на витамините и минералните вещества и повишават пропускливостта на чревната стена, попадат в кръвта и увреждат еритроцитите. Което означава, че лектините се отнасят към т.нар. провъзпалителни вещества, редовната употреба на които предизвиква и поддържа хронично възпаление в нашето тяло. Също така може да провокират алергични реакции и развитие на автоимунни заболявания.

Бобовите и пълнозърнестите продукти, ядките, семената, царевицата, картофите, патладжаните, пиперът, в т.ч. лютивият, млечните и морските продукти – всички те съдържат много лектини. Но най-много ги има в пшеничното брашно, и то в пълнозърнестото, което дълго време се смяташе за най-полезно. Нашият организъм възприема този лектин като патоген, затова имунитетът започва да се бори с него, изработвайки антитела.

Съществуват простички начини значително да понижим количеството лектини в продуктите, казват експерти. Например, преди да сложим да се варят грахът, нахутът, фасулът и булгурът, следва да ги накиснем в студена вода за 8-12 часа. Освен това накиснати предварително, тези продукти се сваряват много по-бързо след това и се намаляват симптомите на метеоризъм в случая от бобовите продукти. 

По същия начин следва да накисваме семките и ядките, особено що се отнася до фъстъците и кашуто. Така те по-лесно се избавят от лектините и се усвояват. У доматите, пипера и патладжаните лектини се съдържат основно в семената. Затова преди приготвянето им е достатъчно просто да ги отделите от тях.

Помага и термичната обработка: патладжаните така или иначе, ги готвим, а пиперът и доматите е най-добре да се запичат, преди да бъдат добавени в салатата. Въпреки че съществуват някои заболявания, при които тези продукти трябва изцяло да се изключат от менюто, например при цьолиакия и при автоимунните болести като ревматоиден артрит, псориазис и т.н. 

Основният съвет: следете състоянието си, след като сте изяли един или друг продукт с високо съдържание на лектини. Ако забележите и най-лекото разстройство на храносмилането, умора, отпадналост, появяване на акне по кожата, опитайте макар и временно да изключите този продукт от менюто си. И да видите как ще реагира организмът ви.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Над два часа кмет и благоевградчани обсъждаха намерението на общината за поемане на дългосрочен дълг
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: