Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
По-малко от 5000 крачки на ден са достатъчни за добро здраве
Автор: Петя Кузева 19:07 / 09.08.2023Коментари (0)326
© Фокус
Отдавна се рекламира, че 10 000 крачки на ден са магическото число, от което се нуждаете, за да останете във форма и здрави - но ново проучване показва, че по-малко от 5 000 може да са достатъчни, за да видите полза.

Анализът на повече от 226 000 души по света показа, че 4000 са достатъчни, за да започнат да намаляват риска от преждевременна смърт по каквато и да е причина, пише BBC.

Малко над 2300 са необходими, за да са от полза за сърцето и кръвоносните съдове. Колкото повече правите, толкова повече ползи за здравето се виждат, казаха изследователите.

Всеки допълнителни 1000 стъпки над 4000 намаляват риска от ранна смърт с 15% до 20 000 стъпки. Екипът от Медицинския университет в Лодз в Полша и Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс в САЩ открили, че ползите от ходенето се прилагат за всички полове и възрасти, независимо къде живеят.  Най-големите ползи обаче са наблюдавани сред хората под 60 години.

Проф. Мачей Банах от университета в Лодз е на мнение, че докато броят на съвременните лекарства за лечение расте, те не са единственият отговор. "Вярвам, че винаги трябва да подчертаваме, че промените в начина на живот, включително диетата и упражненията, които бяха главният герой на нашия анализ, могат да бъдат поне толкова или дори повече ефективни за намаляване на сърдечно-съдовия риск и удължаване на живота“, каза той.  

Разходката до магазините, вместо да шофирате, или слизането от автобуса няколко спирки по-рано може да е достатъчно, за да промените нещата. Според данни на Световната здравна организация недостатъчната физическа активност е причина за 3,2 милиона смъртни случая всяка година – четвъртата най-честа причина в света.

Хъни Файн, личен треньор и инструктор за световната фитнес компания Barry's, набляга на проблемите, които идват от прекаленото седене. "Това може да забави метаболизма ви и да повлияе на растежа и силата на мускулите, което може да причини болки“, казва тя пред BBC. "Прекалено дългото седене също може да причини всякакви проблеми с гърба, откриваме това често при хора с офис работа, че гърбовете им са постоянно поставени в напрегнато свито положение, което причинява много повече проблеми по-късно в живота.“

Тя обяснява значението на термогенезата без физическа активност - известна още като Neat, "което с прости думи е всичко, което правим, което използва енергия и изгаря калории". "Задачи като стоене, носене на покупки, миене на подове, мотаене, крачене, докато говорим по телефона – това са всички малки неща, които ни правят по-активни, които ни помагат да изгаряме калории по-ефективно“, каза тя и обяснява значението на термогенезата без физическа активност - известна още като Neat, "което с прости думи е всичко, което правим, което използва енергия и изгаря калории".

Според нея въпреки че добавянето на редовни разходки в живота ви може да е плашещо, наградите са страхотни, когато става въпрос за вашето здраве.

"Ходенето може да понижи кръвното ви налягане, да укрепи мускулите ви, за да защити костите ви, може да повиши енергийните нива, както и да ви даде ендорфини и може да ви помогне да поддържате здравословно тегло заедно със здравословното хранене“, казва тя.

Други предимства включват подобряване на вашето психично здраве и важно време далеч от екрани и други разсейващи фактори. Ходенето е подходящо за "почти всеки", защото е слабо въздействие и е лесно за ставите и мускулите, добави тя. 

Ето и най-добрите съвети за ходене от личен треньор:

1.    Вървете до гарата/метростанцията, а не отивайте с автобус или кола

2.    Ако работите на бюро, задайте ежечасни напомняния да ставате и да се движите

3.    Ако сте бременна, ходенето е най-добрият вид упражнения

4.    Правете 30-минутна разходка всеки ден, слушайки подкаст

5.    Разходете се с приятели в парка или по горски пътеки и разходете кучето, ако имате такова

Започнете с малко - 10-минутна разходка от спирката до офиса, може лесно да се увеличи до 20-минутна разходка в парка и накрая 30-минутна разходка из града, съветва треньорът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: