Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откъде идва името Шенген?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:29 / 31.03.2024Коментари (0)1158
Знаете ли откъде идва името Шенген? Едно малко селце в Люксембург дава името на шенгенското споразумение от 1985 г.

Тогава малкото корабче "Принцеса Мария-Астрид“ във водите на река Мозел събира официални представители на страните Германия, Франция и Бенелюкс. Те премахнат напълно вътрешните си граници, но едва през 1990 г. споразумението влиза изцяло в сила.

"Бях на 40 години, а днес съм на 80 години“, обяснява Робърт Гьобълс.

14 юни 1985 година – името на Робърт Гьобълс остава завинаги в историята на Европа, защото е един от петте държавни секретари по това време, които са подписали шенгенското споразумение.

"Предложих да подпишем споразумението в село Шенген, защото мястото е символично заради разположението си. Никой не вярваше в процеса и успеха на това. Помня добре речта си от този ден. В края добавих изречението, че това, което ще подпишем, ще остане в историята. Всички се засмяха – дори и аз. Но съм бил прав. Ние написахме история“, отчита фактите Робърт Гьобълс.

Днес близо 230 000 от работещите в Люксембург не живеят там. Част от работниците в една от винарните в село Шенген идват от Франция, Германия и дори от Пължа и България, пише bTV.

"Аз живея във Франция. Студент съм там. Отскоро живея в малко гранично селце, което е недалеч от тук. Всяка сутрин пресичам границата, за да дойда тук на работа. Но това е Европа, не се усещат границите“, твърди французинът Джулс.

Анри работи в същата винарна, но като келнер в ресторанта към избата. Точно както всеки един гражданин на Люксембург, той владее четири езика, а вероятно и повече.

"Какво ме доведе тук в Люксембург?! Главното езиците, защото тук се говорят много повече езици от един – немски, френски, люксембургски и английски. И така както се казва всичките нации около нас се съберат в Люксембург“, отчита Анри Михайлов.

Според него приемането ни в Шенген ще е едно ново начало за България.

"Аз съм от Варна и баща ми е българин. Майка ми идва от Хаити. Аз също съм роден в Хаити. Израснал съм в България до 15 годишна възраст. След това се преместихме в Германия, тук – на границата. Живяхме пет години. И след това се преместихме в Люксембург“, разказва Анри Михайлов.

"Вчера ме попитаха от къде си. Аз казах: "Европеец съм“. Харесва ми да отговарям така. Тук е такова интернационално място. Живея в Люксембург, но пазарувам от магазините в Германия. Ходя на ресторант или да спортувам във Франция“, твърди Никола Рупърт, управител на винарска изба в с. Шенген, Люксембург.

"Да, отворените граници оказват влияние на националната идентичност, но в положителен аспект.

Национализмът създава граници. Когато говорим за отворени граници, за мен това означава да отворим и психологическите, интелектуалните граници също“, пояснява Никола Рупърт.

В страните от Шенген – като например Люксембург, никъде няма работещи гранични пунктове. Преминаването от една страна в друга става напълно неусетно.

"Казвам се Роджър. Дълги години бях кмет на община Шенген. През 2007-а засадихме дръвчета тук. Бройката им още тогава включваше България и Румъния“, отбелязва Роджър Вебър.

Освен дръвчетата, когато България стане пълноправен член на шенгенското пространство, националният флаг на страната ни ще се вее редом до другите в сърцето на Европа – село Шенген.

Още по темата: общо новини по темата: 494
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: