Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриха първия филм за Бай Ганьо
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:10 / 03.12.2022Коментари (0)253
©
Първият филм за Бай Ганьо отпреди сто години е бил намерен, обяви пред "Телеграф“ филмовият критик, сценарист и преподавател доц. д-р Александър Донев.

Той е заснет от Васил Гендов през 1922 г. и в мемоарите си Бащата на българското кино пише, че лентата е унищожена при бомбардировките през 1944 г.

Чичо Стоян

"Оказа се, че е оцеляло копие в Съюза на слепите, което Гендов го е предоставил за благотворителна прожекция. Всъщност всичко започна миналата година, когато правихме изложбата за Васил Гендов. В досието на Чичо Стоян в Националната филмотека открихме оригиналния плакат на този филм, който досега само е споменаван като фрагменти. Върху него имаше 30-40 надписа и се оказа, че за всичките има кадри. Така го сглобихме и се получи 30-минутен филм, който е 10-ият в историята на българското кино и 5-ият на Васил Гендов. Така той се оказа най-пълният ранен филм, тъй като от първия "Любовта е лудост“ има запазени едва 11 минути“, разказа Донев. В "Бай Ганьо“ е единствената филмова роля на писателя Чичо Стоян, който се е изявявал основно на театралната сцена. На плаката той е афиширан като звездата на продукцията, което не е била честа практика тогава, предава "Телеграф".

Избори

Две трети от сюжета на филма е подготовката на изборите и точно заради това не се е нравил на тогавашното управление. "Заснет е в контекста на съпротивата на буржоазните партии срещу Александър Стамболийски. Вероятно се е смятало, че Стамболийски е представен като Бай Ганьо и дълги години са го свързали с това. Затова лентата е била забутана в ъгъла на филмотеката. Последните 6-7 минути действието се развива във Виена, където след това е извършена и лабораторната работа“, коментира критикът. На 7 декември 2022 г. в кино "Одеон“ от 18 ч. ще бъде отбелязана 100-годишнината на филма на Васил Гендов "Бай Ганьо“ с премиерно излъчване на лентата. "Копието все още не е в достатъчно добро състояние, за да бъде показано на по-широка аудитория, тъй като е в стандартна резолюция и се нуждае от реставрация и специален процес по дигитализация, който се надяваме да има финансиране и да се случи през следващата година. Идеята ни сега е да покажем, че този филм съществува“, добави Александър Донев. Филмът ще бъде илюстриран с музика в изпълнение на Мартин Любенов (акордеон).

Изследователският екип на проекта "Кинокултура, изкуство и националните образи в България", който включва д. н. Петър Кърджилов, проф. д-р Йоана Спасова, доц. д-р Андроника Мартонова, д-р Росен Спасов (Българска национална филмотека), Боян Ценев (Българска национална филмотека, докторант в НАТФИЗ) и доц. д-р Александър Донев, ще представи преди прожекцията неизвестни и малко популярни факти, свързани със създаването на филма и неговия културен и исторически контекст.

Прожекцията е в рамките на проект на Института за изследване на изкуството при БАН, подкрепен от фонд "Научни изследвания“ към МОН.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: