Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:12 / 08.05.2024Коментари (0)966
© Blagoevgrad24.bg
Подуването на корема е често срещан проблем. Изразява се в невъзможност за оригване и обезгазяване на гастроинтестиналния тракт и се характеризира с тежест в стомаха след хранене и подуване на корема. Някои от факторите, допринасящи за подуването на корема, са запекът, преяждането, поглъщането на въздух и качването на килограми. 

Подуването на корема е и често свързано и със заболявания като гастроезофагеален рефлукс, синдром на раздразнените черва, рак на яйчниците, както и глутенова и лактозна непоносимост. Съществуват и определени храни, които биха предизвикали подуване, както и такива, които предотвратяват този проблем, събра ги puls.bg. 

Храни, предизвикващи подуване на корема:

– Зеленчуци като броколи и зеле, които съдържат рафиноза - захар, която при храносмилането произвежда газ в стомаха.

– Варива като леща, соя и грах, които въпреки, че са богати на протеин, също така съдържат захар и фибри, които трудно се усвояват от организма и това води до подуване на корема.

– Млечните продукти също водят до подуване при хората, които са с лактозна непоносимост.

– Плодове и зеленчуци, като кайсии, череши, ябълки, праскови, диня, артишок, цвекло и лук, които съдържат въглехидрати, трудни за усвояване от тънкото черво.

– Храна с голямо количество сол, предизвиква задържането на вода и подува стомаха.

– Храните, богати на глутен, като пшеница, ечемик и ръж, също предизвикват подуване на стомаха при хора с цьолиакия или чувствителност към глутена.

Храни, които облекчават подуването:

– Краставицата съдържа кверцетин - флавоноиден антиоксидант, който помага за намаляване на подуването.

– Аспержите са суперхрана против подуване на корема – половин чаша съдържа около 63 грама вода, която може да хидратира организма и помогне за уринирането със което се изхвърля излишната вода, облекчавайки дискомфорта и подуване. Също така съдържат пребиотици, които подпомагат растежа на "добрите“ бактерии. Това помага да се поддържа здравословен баланс в храносмилателната система, за да се предотврати или намали образуването на газове.

– Оризът е единствената храна, богата на нишесте, която не предизвиква подуване в стомаха, за разлика от картофите и царевицата.

– Бананите, стафидите, сушените кайсии (за разлика от пресните са много по-богати на минерали и лесно усвояеми захари, което ги прави подходящи в случая, за разлика от суровите), спанакът и портокалите са храни богати калий, той предотвратява задържането на вода и регулира нивата на солта в тялото, намалявайки подуването.

– Екзотичните плодове, като ананас и папая, са храни богати на ензими, които спомагат разграждането на протеините в храносмилателната система, което прави храносмилането по-лесно. Те също така хидратират организма, поради голямото количество вода в състава им. 

– Джинджифилът съдържа храносмилателния ензим зингибаин, който помага на храносмилателната система да разгражда протеините. Съединението потенциално помага на храната да се смила по-ефективно, намалявайки подуването, газовете или запека.

– Авокадото е много питателно и съдържа добро количество фолиева киселина и витамини Ц и K. То също е богато на калий, важен минерал, участващ в регулирането на баланса на течностите и нивата на натрий, за да се предотврати задържането на вода. Високото съдържание на фибри в авокадото помага за редовното изхождане и предотвратяват запека и подуването на корема.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: