Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
На 78: Той е с два брака, три дъщери, двама внуци, две внучки и много музика
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:10 / 18.02.2024Коментари (0)1141
©
Композиторът Митко Щерев наскоро отпразнува своя 78-ми рожден ден и направи любопитна равносметка за отминалите години, които не скри от публичното внимание.

"Два брака, три дъщери, двама внуци, две внучки, много музика, концерти и още какво ли не! A годините наистина са толкова, колкото са цифрите на тортата", споделя той наскоро в интервю пред "Телеграф". И добави:

"Искам най-искрено да благодаря на всички хора, които харесват музиката ми. Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на един композитор или изпълнител".

През последните няколко години Митко Щерев работи активно, за изненада на мнозина, а това, което подготвя, ще види бял свят скоро.

"През последните няколко години в мен се зароди идеята да издам диск с песни от филми, на които съм писал музика. Веднага уточнявам, че на диска е написано Not for sale и е предназначен предимно за радиата, както и за подаръци. Говорейки за този албум, искам специално да благодаря на моя приятел Теодор Янков, който се съгласи да направим нови оригинали.

И така към старите оригинали на "Адаптация", "Зъмни ма", "I Know What is Heaven", "Песен за децата и родителите" и "Скъпа моя, скъпи мой!", добавихме доста инструменти и след три дълги неколкочасови сесии в студиото му песните прозвучаха поне за мен изключително добре", издаде в аванс композиторът.

А в албума участва и песента "Зъмни ма" по текст от фолклорни мотиви, изпълнена от Галя и Миро, преди да станат дует "Каризма". "Около Милениума Галя и Миро често посещаваха моя дом. Обикновено ги гощавах с бяло вино и пилешка кавърма. По това време трябваше да напиша музика за театралната пиеса "Вампир" за театъра в Силистра. Режисьорът ми изпрати текст за песен.

Не го попитах откъде го беше намерил, но си спомням много добре, че когато го прочетох, целият настръхнах. За мен и сега тези стихове от народна песен са най-искреното любовно признание, което съм чел. И за да не съм голословен, ще ви помоля в това мое интервю да го отпечатаме:

Откак та тебе залюбих,

ази си ума загубих.

Забравих, либе, денето.

Кога е делник, пон'делник,

кога е света неделя? 

Зъмни ма, Жельо, зъмни ма!

Зъмни ма да се оженим!

Че ми хубостта премина,

хубостта, Жельо, младостта.

И твойта, Жельо, и мойта!

Песента просто се изля от мен. Тогава помолих Галя и Миро да я изпеят и те се справиха блестящо. После един режисьор от БНТ я засне за новогодишната програма, а телевизионният екип се влюби в Миро и Галя.

Всъщност това е първият запис на двамата като дует. Говорейки за тях, не мога да не отбележа факта, че аз направих първия аранжимент на "Рискувам да те имам", а после Момчил го допълни, но така или иначе вокалните партии, които записах в моето студио, бяха мое дело и останаха в новия вариант.

През 2023 г. Митко Щерев издаде и книга с осем филмови теми за пиано, а предната година - мемоарите "Забравих си часовника на пианото II".

"Всъщност добавих три допълнителни глави: "Истории на песни“, "Статии“ и "Делата“. В "Делата" има две заглавия. "Делото за "Диана Експрес" и "Делото с Лили Иванова". Всичко на всичко 11 страници, в които не се занимавам да нападам когото и да било, а описах телеграфно развоя на двете дела - един път като пример как се разглеждат подобни казуси от гледна точка на Закона за авторско право и втори път се постарах да покажа моята гледна точка.

В глава "Статии", която е 40 страници, има цели статии, части от интервюта, както и цели такива. Чрез нея аз показвам моите политически пристрастия, отношението ми към фолклора и попфолка, както и какви са моите норми за чест и морал.

Понеже заговорихме за книгата ми, искам да обърна внимание на българските фенове на попмузиката за историята на появяването на песента "Камино" у нас. Когато през 2006 г. писах книгата "Забравих си часовника на пианото“, се наложи да направя няколко интервюта с доста известни хора, които са работили в попмузиката през периода 1955-1965 г.

От Емил Димитров научих, че "Камино" за първи път е изпята у нас от Ирина Чмихова. Посетих я в дома и я помолих да ми разкаже историята на тази знакова за българите песен. "Ще си позволя да отпечатам в това интервю цитат от книгата ми по този въпрос.

Ето какво ми каза Ирина: "Имаше един Владко от Бургас. Той ми написа текста на "Камино“ и от него я научих по слух. За първи път Лили я чу в Кубрат, където с Евгени Комаров имахме два концерта. След първия концерт директорът на читалището влезе с нея в гримьорната и ми я представи. Тя ме изненада, защото ми каза: "Искам да ми дадете "Камино“!" Отвърнах й, че това може да стане след две седмици, като ми свърши турнето, и я помолих да се обърне към Комаров. По-късно разбрах, че той й отказал.

По време на втория концерт обаче забелязах, че някой записваше с магнетофон концерта“. Искам да подчертая, че с този цитат не целя да злепоставям когото и да било. В книгата съм описал интересни неща, които Ирина ми разказа за концертната дейност у нас в периода 1955-1965 г. Но да продължа за "Камино“. Лично аз винаги съм мислил, че има някаква мистерия около тази песен. Интересен е фактът, че до ден днешен никой не е чул оригинален запис на тази песен. Затова имам сериозни съмнения дали "Камино" изобщо е мексиканска песен. Накрая може да се окаже, че е португалска или испанска песен. Освен това така и не се разбра авторска ли е, или е народна песен.

По отношение на аранжимента колко автентичен е, могат да се правят само догадки. Това е така, защото Иван Пеев (автор на първия аранжимент на "Камино" в България (в албума "Камино") е имал само концертния запис на Ирина Чмихова в изпълнение на глас и пиано. Тоест, той или е взел ритъма от изпълнението на Евгени Комаров и е добавил бас и ударни, или е вложил в "Камино" собствени идеи. И при двата случая обаче имаме "българско" творчество, без да се познава оригиналът. През същата 2006 г. помолих една моя позната (специалист по испански) да преведе текста на "Камино" така, както е изпят от Лили. Съжалявам, че идеята е моя, но все някой трябваше да покаже съдържанието на тази песен:

ПЪТ

Ти ли си този, който идва?

Сладък гаучо с китара.

С парченце от небето.

И ти ми пееш. 

О, пътнико, пътнико. Ти, който идваш,

слушайки моята песен сред планинската земя

и луната, която ме придружава.

Ти, който си моята любов

сред планинската земя. 

И луната, която ме придружава.

Защо вече не ме обичаш?

Дори когато луната ме придружава!", откровен е композиторът.

Тази година е много знакова за неговата група "Диана Експрес", която празнува 50-годишен юбилей. "Освен традиционните концерти на групата тази година ще концертираме с формата "Диана Експрес - Симфони". Първият ни такъв концерт е на 6 март със Симфоничния оркестър на Търново, а в края на годината ще завършим тази поредица от концерти в зала "България" със Симфоничния оркестър на БНР. До края на годината ще издадем и нов диск, с който да отпразнуваме подобаващо юбилея", споделя още Щерев.

Още по темата: общо новини по темата: 5504
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
18.05.2024 »
18.05.2024 »
18.05.2024 »
предишна страница [ 1/918 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: