Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Минералната вода и бирата в битка - коя е по-любима напитка на българина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:54 / 27.04.2023Коментари (0)182
©
Рекордните 66 000 000 лева достигнаха капиталовите инвестиции в пивоварния бранш у нас за 2022 г. Повечето от тях са за зелени нововъведения, отчитат от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в доклада си за изминалата година, цитиран на интернет страницата на Българската стопанска камара.

За бирените компании са приоритет инвестициите във възобновяеми енергийни източници като соларни панели и изграждане на фотоволтаични паркове, производствено и логистично смарт оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на ресурсите. Анализите показват, че всички пивоварни компании, които са направили вложения в иновации за оптимизиране на управлението и използването на ресурсите, повишават производителността на труда, имат по-добро представяне на пазара и постигат по-висока репутация.

И през 2022 г. секторът е със сериозен принос за икономиката на страната. Пивоварната промишленост продължава да осигурява работна заетост за близо 25 000 души. От тях 2150 - или 9 на сто, са директно работещите в бирените компании, 32 на сто са във веригата на доставките и 59 на сто в търговията, заведенията и туризма. Средният осигурителен доход на заетите в икономическа дейност "Производство на пиво и малц" е нараснал с над 20 на сто спрямо 2021 г.

Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 млн. лева приходи за националния бюджет. В отчета на Агенция "Митници" за 2022 г. е посочено, че постъпленията от акциз за бира имат ръст от 3,4 на сто спрямо събраните приходи през 2021 година. Добавената стойност на индустрията се изчислява на 540 млн. лева.

Членуващите в Съюза седем бирени компании общо произвеждат 99 на сто от пивото в страната. Това означава, че почти всяка изпита у нас бира е дело на българските пивовари, се посочва в анализа. През 2022 г. продажбите на пиво у нас достигнаха  5 230 000 хектолитра. От тези количества делът на продажбите в стъклени бутилки е 21 на сто, в РЕТ бутилки – 50 на сто, в кенове – 25 на сто и в кегове – 4 на сто.  Традиционно лагер бирата тип Pils е с най-висок пазарен дял от 93-95 на сто. У нас в производственото портфолио ежегодно има динамика, като през миналата година в страната вече се произвеждат над 200 различни марки и асортимента бира. От тях през 2022 г. членовете на Съюза са пуснали на пазара близо 30 нови продуктови предложения, което не се е случвало през последните 10 години, отбелязват авторите на анализа, цитирани от БТА. 

Продължава разширяването на сегмента на премиалните бири - най-вече в столицата и големите градове. За поредна година все повече нараства консумацията на безалкохолните  бири – тренд, характерен за всички европейски страни. Тази тенденция се обуславя от стремежа към активен и здравословен начин на живот, особено сред по-младите потребители на възраст 18-30 години, се посочва в анализа. Те все по-често избират напитки с по-ниско или нулево съдържание на алкохол, защото им носят освежаване навсякъде и по всяко време. По данни на Съюза на пивоварите през 2022 г. в България са изпити 5 570 000 литра безалкохолна бира. 

Маркетинговите изследвания показват, че за избора на българския любител на пивото най-важни са вкусът и ароматът на напитката, стилът бира, а едва след това се нареждат цената и марката. Пивоварите припомнят още, че според регулярните Омнибус проучвания на агенция ИПСОС, през миналата година бирата задържа позициите си на най-често консумирана и предпочитана напитка у нас след минералните води. 57 на сто от активните потребители на пенливата течност са убедени, че тя е подходящо за тях питие, а 33 на сто от анкетираните са на мнение, че при умерена консумация, пивото е част от здравословния начин на живот.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: