Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Колко сън ни е нужен за здравословен живот?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:17 / 07.03.2024Коментари (0)999
©
Някои хора и 10 часа да спят, все ще са уморени. А на други и пет са им достатъчни на нощ, за да функционират на пълен капацитет. Но учените отдавна са изчислили, че човешкият организъм се нуждае от оптимално количество сън между шест и осем часа, за да успее да рестартира всички системи и за да сме здрави и енергични по-дълго. Ако пък не успяваме да влезем в тази графа, вероятно тялото ни вече алармира.

Здравословните проблеми, до които води недоспиването, са не един и два - от нарушения в когнитивните функции на мозъка, през затлъстяване, до повишен риск от различни заболявания. А ново изследванe на учени от Uppsala University в Швеция доказва и пряка връзка между малкото часове сън и по-голямата възможност да развием диабет тип две в сравнение с при тези хора, които си набавят седем-осем часа сън на денонощие.

И предишни изследвания са правили подобни предположения, като се дава и уточнението, че този повишен риск може да се редуцира с консумацията на повече плодове и зеленчуци. За да се докаже дали това наистина е така, изследователите проследяват хранителните навици, както и съня на над 247 900 британци в продължение на минимум 10 години.

В случая под здравословно хранене се разбира два или повече плода дневно, две или повече порции риба седмично и поне една порция зеленчуци дневно. Също така преработеното и непреработено червено месо трябва да е не повече от две порции седмично.

Сънят от седем до осем часа на ден се определя като нормална продължителност, докато шест часа се класифицират като кратък, а този от три до четири часа - изключително кратък.

Чрез продължителното наблюдение се установява, че тези, които са спали по шест и по-малко часа на нощ са два пъти по-склонни да развият диабет. И се оказва, че дори здравословното хранене не успява да компенсира вредата, която недоспиването оказва на организма.

Така за пореден път се доказва, че наравно с генетичната предразположеност, редица фактори от ежедневието, над които имаме контрол, също оказва влияние върху развитието на хронични заболявания. Но докато в повечето случаи мислим най-вече за храненето и физическата активност, учените отново ни подсещат колко важна е ролята и на съня.

Има не едно и две доказателства, че краткият сън влияе върху регулирането на апетита и води до по-голяма консумации на калории, част от които са празни и не носят никаква хранителна стойност. Освен това сънят е пряко свързан с метаболизма на глюкозата, нарушенията при който водят до развитие на диабет тип две, пише CNN, цитиран от lifestyle.bg.

Именно затова учените съветват не само да променим навиците си, свързани с храненето и спорта, но и със съня. Важно е да си изградим рутина, която да спазваме всяка вечер, за да заспиваме по-лесно. Трябва да избягваме кофеина поне шест часа преди лягане, както и да не разчитаме, че чаша питие вечер ще ни помогне да се наспим по-добре. Той може да улесни заспиването, но вреди на дълбоката фаза на съня, която всъщност е най-полезна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: