Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кой, ако не дъщерята на Пабло Пикасо и писателката Франсоаз Жило, можела да парадира с червени устни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:08 / 11.06.2024Коментари (0)1101
©
Когато шестгодишната Палома излязла на улицата с ярко алено червило на устните си, минувачите били сигурни, че момичето е тършувало в чанта на майка си. След като разбрали обаче фамилното име на детето, всичко си дошло на мястото. Кой, ако не дъщерята на известния художник Пабло Пикасо и писателката Франсоаз Жило, можела да парадира с червени устни и рокли във всички нюанси на бордо на шестгодишна възраст? 

Всъщност името Палома се превежда от испански като "гълъб“ и Пикасо избрал името за дъщеря си в чест на гълъба на мира, който таткото нарисувал като символ на Движението на мира след Втората световна война. 

Според плана на художника трябвало неговата наследница да лети като птица и да носи свободата със себе си, но не всичко било възможно за нея. 

Какви забрани могат да съпътстват детството на момиче, израснало в компанията на писатели, художници, музиканти и дизайнери? Палома наистина можела абсолютно всичко, освен... да рисува. Щом хванела четка, хората веднага я сравнявали с баща й.  

Палома си спомня, че когато пораснала, започнала да усеща колко е трудно да бъде Пикасо. Хората често ѝ повтаряли, че ако се научи да рисува, със сигурност ще стане художник като баща си. Това довело до безпокойство в юношеските ѝ години. Тя искрено се страхувала да стане художник. 

Младата Пикасо била много плаха тийнейджърка и се дразнела от прекомерното внимание, което получавала като дъщеря на художника. Понякога това я разплаквало. На 16-годишна възраст започнала да бяга от досадни въпроси от страна на артисти, които познавали майка ѝ и баща ѝ. 

В този период се проявил талантът на Палома. Тя умеела светкавично да избира необходимите аксесоари за един театрален образ. Първоначално просто помагала на дизайнерите на костюми, а след това самата тя стана такава.

На 19-годишна възраст Палома направила едно от най-известните си произведения - висулка от фалшиви диаманти. За целта събрала камъни от горнището на кабаретна танцьорка, които намерила на битпазар. Находката изумила целия творчески Париж и момичето решило да я покаже лично на Ив Сен Лоран.  

Той видял колко талантлива е тя и затова бързо я поканил да изработи аксесоари за колекцията му. Палома намерила своя път: тя все пак станала художник, като своя велик баща, но по един по-различен начин. Дизайнерката не се ограничавала само с бижутата, а мислела по-широко. Целта на живота ѝ била да прави нещата по-красиви.  

Палома летяла през живота, не познавайки граници, както й зарекъл баща й, но оставила творчеството настрана само веднъж - когато самият Пабло починал.

Още по темата: общо новини по темата: 5896
19.07.2024 »
16.07.2024 »
03.07.2024 »
02.07.2024 »
02.07.2024 »
01.07.2024 »
предишна страница [ 1/983 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: