Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво прави червената, синята и зелената пластмаса по-опасна?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:27 / 28.05.2024Коментари (0)1065
©
Едва ли все още някой се съмнява колко опасна по отношение на замърсяването може да е пластмасата. Усилията в намаляването на употребата й в масовите стоки и ефективното й рециклиране продължават по най-различни начини.

Какъв цвят е пластмасата обаче също оказва влияние върху това колко бързо се разгражда тя. Червената, синята и зелената пластмаси по-бързо се разпадат до микропластмаса, която се превърна в една от най-големите заплахи за човешкото здраве.

Цветните пластмаси са по-трошливи за разлика от прозрачната, черната или бялата, които остават почти непроменени за тестовия период от три години. Изследването е на Университета на Лестър и Университета на Кейптаун.

Двата екипа учени работят паралелно, за да проверят по какъв начин се разпадат различните цветове пластмаса. В Лестър те поставят на покрива на университета капачки в различни цветове и ги оставят на метеорологичните условия за три години.

В Южна Африка пък учените изследват събраните пластмасови отпадъци от местен плаж. "Удивително е, че проби, оставени на покрив в Лестър, и тези, събрани на брулен от вятъра плаж в южния край на африканския континент, показват подобни резултати", коментира д-р Сара Кий, която води проучването.

Проф. Сара Габот от Университета в Лестър пък коментира, че винаги се е чудела защо микропластмасата по пясъка на плажа е все в ярки цветове. "Предполагах, че е като оптична илюзия - очите ми виждат микропластмасата в ярки цветове, защото те по-лесно се забелязват."

Оказва се обаче, че тя наистина е основно в червено, зелено и синьо, защото пластмасата в тези цветове се разпада по-лесно на милиони дребни парченца. Обяснението на учените е, че оцветителите в черно, бяло и сребристо защитават пластмасата от ултравиолетовите лъчи - именно последните променят полимерната структура и я правят по-чуплива.

За момента изследването може да служи единствено като призив към производителите да избягват изработването на ежедневни продукти като бутилки, мебели за открито, детски играчки в ярки цветове. Докато изчакаме официалните регулации, пишат Guardian, цитирани от lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: