Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво да правим за късмет през високосната 2024 година?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:41 / 02.01.2024Коментари (0)579
©
Високосната година е възникнала преди хиляди години, когато древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа, което налага и добавянето на още един ден през определен период. Така се изравнява баланса, за да не се изместят сезоните. Ако винаги отбелязваме в календара 365 дни за годината, ще настъпи дисбаланс между астрономическа година и сезони. Ето някои от поверията, които трябва да спазваме, за да ни динесе годината късмет:

1. Носи се сребро

Едно от най-познатите поверия, които са позитивни относно високосната година е, че трябва да се носят сребърни бижута. Това е така, защото хората от древността са вярвали, че благородният метал гони злите сили и лошия късмет. Те смятали, че високосната година носи със себе си злини и бедствия, а среброто предпазва притежателя си от тях. Затова в миналото всеки се стремял да носи сребърна монета в себе си за здраве, а днес повечето дами и господа се окичват със сребърни бижута.

2. Не се сключва брак

Според поверията, във високосната година не трябва да се сключва брак, защото той ще бъде изпълнен с нещастие, неразбирателство и е напълно възможно да завърши с развод. Затова повечето хора чакат още 12 месеца, за да се врекат във вечна вярност, избягвайки лошата поличба на допълнителния ден през февруари.

3. Не се развеждайте

След като ви забранихме сватбите, може би ще си помислите, че разводите са разрешени. Всъщност, не. През високосната година също не е добре да се развеждате, независимо колко не се разбирате с партньора си. По-добре се разделете, но останете женени. Поверието гласи, че нито един от разведените през високосна година двойки няма да намери щастието отново.

4. Не се строи и не се продава къща

Както казахме по-горе, никакви промени не са приветствани във високосната година. Строенето на къща може да звучи като ново начало, но е по-добре да го оставите за друг период. Древните хора са вярвали, че дом, чието изграждане е започнало през такава година, е застрашен от болести и нещастия.

Същото важи и за продажба на недвижимо имущество. Поверието гласи, че парите, придобити от подобна сделка през високосна година, ще донесат само нещастие и разочарование на притежателя си.  

5. Бременните и родилките да не се подстригват

Дамите, които очакват дете, по-добре да не си записват час при фризьора в продължение на деветте месеца. Смята се, че отрязаната коса ще донесе лош късмет на новороденото. Като цяло, основното поверие е, че бременните не трябва да се доближават до никакви остри предмети през високосната година. 

6. Първият дъжд отмива лошия късмет

След толкова негативни поверия и суеверия, сигурно вече искате директно да прескочите в 2025 година. Всъщност има как да се противопоставите на лошия късмет. Трябва само да изчакате първия дъжд за годината, за да излезете навън без шапка или чадър и да се намокрите. Древните хора вярвали, че така природата ще отмие всички нещастия и злини от вас, за да даде началото на една позитивна и ползотворна година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: