Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ива Дойчинова в "Сториборд": Това са филми, които те карат да се чувстваш жив
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:55 / 18.02.2024Коментари (0)1119
©
Големите спортни истории в киното имат огромен сценариен потенциал, защото това са титанични дуели, това са паметни истории, това са неща, които ти вдигат адреналина, особено когато са по истински случаи. Това коментира програмният директор на радио "Фокус" Ива Дойчинова пред Благой Иванов, водещ на предаването "Сториборд" на радио "Фокус".

Nyad е един действително интересен филм не само с любопитната си спортна сюжетна линия, но и с участието на двете изключителни актриси Анет Бенинг и Джоди Фостър в главните роли, обясни още тя и разказа, че филмът е заснет по истинската история на плувкинята Даяна Ниад, която на 64 години успява да осъществи детската си мечта – да преплува разстоянието от 177 км от Куба до Флорида. "Този филм е толкова симпатично документално сниман, че човек е с нея през всичките тези опити да покори морето. Впечатляващото на това плуване е, че то се осъществява няколко денонощия, като най-страшната част е през нощта. Тя е първата плувкиня, която опитва да направи това без да е в клетка срещу акули, което е една от най-големите опасности. Впечатляваща е и огромната борба, която Даяна Ниад води със себе си, с нейните страхове, с нейното изтощение и всичко онова, което се случва реално в процеса на екстремно плуване в открито море.“

Един от най-въздействащите филми за спортния журналист Донислав Донев е "Пеле“, който показва живота на великия футболист и за това как се става легенда. "Този филм успя да ме разплаче, успя да влезе в мен, да въздейства по възможно най-хубавия начин и да покаже красотата на футбола, красотата на една истинска история и то не на кой да е, а на самия Пеле,“ сподели той и добави, че друг също толкова въздействащ филм, любим не само на него, но и на Ива Дойчинова, е "С пълна газ“ (Rush) – една история за съперничеството между големите Ники Лауда и Джеймс Хънт по време на Световния шампионат на Формула 1 през 1976 г. "Интересно са представени отношенията между двамата пилоти, които макар през цялото време да са конкуренти на пистата, в същото време си имат уважението и в крайна сметка стават приятели, както повечето истории в спорта, и не само,“ сподели той.

"Това е филм, който от първата до последната секунда ще ти вземе дъха,“ отбеляза Ива Дойчинова, като сподели, че за нея е било изключително приятно и изненадващо как във филма е показано, че човек може и да е бохем, и да не се разфокусира и да се занимава с пилотиране на болид от Формула 1, където са необходими изключителни концентрация и контрол върху психиката, върху физиката, върху абсолютно всичко.

Примерът за интересен спортен филм на водещия Благой Д. Иванов е "Разяреният бик“ (Raging Bull) за американския боксьор Джейк Ла Мота: "Интересното при този филм е, че показва една тъмна страна на успеха и как хората могат чрез своя характер да се изкачат на върха и именно пак този характер по някакъв начин да ги завлече надолу, обратно към дъното. Саморазрушителната природа на човека е нещо, което понякога дори да е съзидателно, след това става разрушително. Много силно кино,“ сподели той, а Донислав Донев добави и още един боксьорски филм - "Късметлията“ (Cinderella Man) с Ръсел Кроу, в който се разказва за застаряващия боксьор Джеймс Брадок, който получава златен шанс да излезе отново на ринга и да стане световен шампион.

Донислав Донев даде много добри примери за силата на духа в спорта с два филма, единият от които е "Еди Орела“ (Eddie the Eagle), в който се разказва за британския скиор Майкъл Едуардс, който през 1988 г. става първият състезател, представляващ Великобритания в олимпийските ски скокове. Вторият филм е "Леден болид“ (Cool Runnings), в който се разказва за дебюта на Ямайка в бобслея в състезание по време на същите Олимпийските игри от 1988 г. А Ива Дойчинова допълни с един по-съвременен пример: "Методът Уилямс“ (King Richard), който проследява живота на бащата и треньор на тенесистките Винъс и Серена Уилямс.

Благой Д. Иванов сподели още, че човек гледайки филми на спортна тематика, може да се вдъхнови и мотивира да направи нещо и за себе си. "Спортът е една много добра метафора на житейските несгоди и препятствия, и опоненти също така. Така че може би поради тази причина и са толкова устойчиви тези филми. Те наистина пресъздават реални случки, които може да са се отнесат дори спрямо публика, която не е непременно инвестирана в спорта.“ А Донислав Донев добави, че според него спортът може да докосне всяка една душа без значение дали е спортна натура или не, и че всеки един човек може да се припознае в тази история по един или друг начин.

"Това са филми, които действително те вкарват в спортна форма, дори да си на дивана и пред чаша бяло вино, какъвто обикновено е моят вид състояние, когато гледам такива спортни филми. И това са филми, които те карат да се чувстваш жив. Затова и много обичам спортни филми по големи спортни истории,“ обясни програмният директор на радио "Фокус" Ива Дойчинова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: