Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ива Дойчинова: Харуки Мураками омагьосва читателя с поредица от мистерии и пъзели
Автор: Або 11:22 / 11.12.2023Коментари (0)689
©
Харуки Мураками е един от най-великите живи романисти. Това е човекът, който ме накара да вярвам, че има такова нещо като авторски стил, той е "Нещо като Мураками, като нищо друго на света“. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. 

Мураками пише в стилистиката на магическия реализъм, която е нетипична за японската литература. "Той замагьосва читателя с поредица от мистерии, гатанки и пъзели, които представя пред него. А в същото време езикът му е много красив“, смята Ива Дойчинова.  

В творбите на Мураками има непрекъснато повтарящи се елементи, метафори или символи. "Той е абсолютен фетишист. Едно от тези неща е кладенецът. Кладенецът според мен е връзка с други светове. Винаги има котка и тази котка е някаква връзка с мистичното. Третият фетиш е женското ухо. Това за него може би е най-еротичната, загадъчна и енигматична част на жената“, обясни Дойчинова. 

Една от любимите й книги е "Кафка на плажа“, за която самият Мураками казва, че е книга, която трябва да се чете много пъти. "В тази книга има толкова много мистика, толкова много първи любовни чувства, толкова много пластове.“ 

Книгата разказва историята на едно момче, което избягва от вкъщи. "Целта на това бягство е да опознае себе си. Той попада в една изключително мистична библиотека, в която се влюбва в различен тип източници – книги и хора. След това бяга в едно много пусто място, в което продължава да открива себе си, а съдбата му много магично се преплита с Наката сан – човек, който няма нищо общо с него, освен това, че Наката убива баща му“, разказа тя. 

В "Спутник, моя любов“ главният герой е писател, който е влюбен в млада дама с много интересен характер, която на свой ред е влюбена в друга, по-възрастна от нея дама, която обаче не може да се влюби. "Това е една множественост на влюбвания и на различни форми на любов, която много често самите ние изпитваме. Ние не обичаме изцяло, на 100% един човек. Ние обичаме по много различни начини различни хора. Идеята в тази книга е, че ние много често сме спутници, отколкото спътници. Т.е. ние обикаляме като един спутник около една планета, обожаваме я, ние сме в нейното гравитационно поле, но не можем да стигнем до нея“, разказа Ива Дойчинова.  

Романът "Норвежка гора“ е история за една двойка, чийто най-добър приятел умира. Докато единият от двойката се вглъбява дълбоко в себе си и започва да се изолира от света, другият е привлечен от атрактивна сексуално освободена дама, разказа още Дойчинова.  

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або определи Харуки Мураками като аморфен писател. Сюжетът в неговите книги никога не е водещ, отбеляза той.  

Або представи романа "1Q84“, на който е правил ревю. Той разказа, че тогава е дал на книгата 3 от 5 възможни звезди заради изключително дългите и според него ненужни описания на детайли.  

Всяка глава от книгата представя гледната точка на един от двамата главни герои. Единият е Тенго – не много успешен писател, който работи като учител по математика, а другият е Аомаме – дама, която работи като фитнес инструктор, физиотерапевт и наемен убиец. "Тези двама герои по съвсем различен начин влизат в една секта, наречена Сакигаке. Един издател в Токио наема Тенго, за да преработи историята на младо момиче, написало интересен, но не достатъчно добър разказ. Разказът, който Тенго преработва, разказва за един съвсем различен свят, за една паралелна вселена, командвана от малките хора. Тези малки хора използват устата на коза – друг от символите на Мураками, като портал между различните светове. Аомаме бива наета да убие т.нар. "лидер“. В нощта, в която тя убива този лидер, по мистичен начин забременява с детето на Тенго, като до този момент те никога не са се срещали“, разказа Або.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: