Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Дерматолог: Млечните продукти влошават кожните проблеми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:39 / 06.03.2024Коментари (0)850
©
За никого не е тайна, че начинът, по който се храним, се отразява на цялостното ни здраве. А и както знаем, най-големият ни орган е кожата. Затова е съвсем логично нейното състояние да е отражение на диетата ни. Съответно можем и да подобрим кожата си, стига да наблегнем на правилните храни и напитки. Ето кои са те според двама специалисти - диетолог и дерматолог.

Най-напред и двамата здравни експерти се обединяват около правилото, че плодовете и зеленчуците трябва да бъдат най-често консумираната ни храна. Най-полезни за кожата ни са храните, богати на антиоксиданти, като боровинки, червени боровинки, асаи, портокали, броколи, спанак и други листни зеленчуци.

Благодарение на антиоксидантите в тях кожата ни е по-устойчива на увреждане от свободните радикали в околната среда, както и на вредни неща, които консумираме, като алкохолът, който също се отразява негативно на кожата ни.

Наред с богатите на антиоксиданти, в списъка с полезните за кожата ни храни са и тези, богати на каротеноиди. Това са моркови, тикви, сладки картофи, чушки, домати, диня, грейпфрут, гуава, папая, пъпеш и манго. "Каротеноидите имат защитни и превантивни ефекти върху човешкото тяло, включително кожата", споделя диетологът Британи Михелс. А това е особено полезно, когато става въпрос за излагането на слънце.

По думите ѝ изследвания потвърждават, че каротеноидите осигуряват фотозащитен ефект за кожата ни, който намалява увреждането ѝ, причинено както от слънцето, така и от излагането на изкуствена UV светлина.

Много от гореизброените храни също така са богати и на витамин С, който пък подпомага елиминирането на свободните радикали, които могат да причинят увреждане на кожата и да нарушат производството на колаген, пише Glamour.

"Други хранителни вещества, необходими за производството на колаген, включват магнезий, цинк, желязо, мед, аминокиселини глицин, пролин и лизин", допълва д-р Михелс.

Според нея и колегата ѝ - дерматологът Джорджина Ферзли, най-полезната за кожата ни напитка пък е водата. И в това едва ли има някаква изненада, предава lifestyle.bg.

"Добрата хидратация е от съществено значение за едно добре функциониращото тяло и освен това влияе върху здравето на кожата, метаболизма, храносмилането, ситостта, енергийните нива, настроението, качеството на съня и имунната система", обяснява д-р Михелс.

Д-р Ферзли пък я допълва, като уточнява, че в кожата си имаме хиалуронова киселина, която помага за укрепването на колагеновите и еластиновите ни влакна, чрез контакт с водата.

"Ако сте дехидратирани, тази молекула не може да задържи толкова вода и така кожата изглежда по-малко свежа. А и сухата кожа също предполага фините линии да са по-видими", казва още дерматоложката.

Накрая двете специалистки коментират и така широко разпространеното мнение, че млечните продукти влошават кожните проблеми и най-вече акнето. Според тях обаче премахването им от диетата не работи при всеки. Съветът на специалистите е човек да наблюдава как реагира организмът му на различните хранителни продукти и да изключи само онези, които му се отразяват негативно.

Колкото до това пък дали има храни, които помагат за изчистването на акнето, здравните специалисти не посочват нищо по-различно от вече гореизброените.

"Те определено помагат за цялостното здраве на кожата, но нямаме солидни клинични доказателства, които да твърдят, че определена храна изчиства акнето. Все пак акнето е медицинско състояние, което изисква медицинска помощ и дерматолозите знаят как да помогнат за изчистването на акнето безопасно и ефективно. Човек не бива да се страхува да използва лекарства, локални или перорални, за лечение на акне - за това са създадени", завършва дерматологът Джорджина Ферзли.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: