
ЗАРЕЖДАНЕ...
Чаша мляко на ден намалява риска от рак на червата | ||||||
| ||||||
Изследователите анализирали диетите на повече от половин милион жени над 16 години и установили, че тъмнолистните зеленчуци, хлябът и немлечните млека, съдържащи калций, също имат защитен ефект. Те също така открили още доказателства, че консумацията на твърде много алкохол и преработено месо има обратен ефект, увеличавайки риска от заболяването. Благотворителни организации за борба с рака смятат, че здравословното и балансирано хранене, поддържането на здравословно тегло и спирането на тютюнопушенето са най-добрите начини за намаляване на риска от рак на червата. Какъв е ефектът? Скорошен преглед установи, че млечните продукти "вероятно“ намаляват риска от колоректален (рак на червата). Проучването, проведено от Оксфордския университет и Cancer Research UK, предполага, че това се дължи на калций, от млечни или немлечни храни. - Допълнителни 300 мг калций на ден в диетата или голяма чаша мляко намаляват риска с 17%. "Това подчертава потенциалната защитна роля на млечните продукти, до голяма степен поради калция, в развитието на рак на червата“, заяви водещият изследовател д-р Керен Папие. Зърнените закуски, плодовете, пълнозърнестите храни, въглехидратите, фибрите и витамин C също показват, че намаляват риска от рак, но само леко. Вече е добре известно, че консумацията на твърде много преработено месо и червено месо вероятно увеличава риска от рак на червата, както и алкохолът. Това проучване предоставя още доказателства за тази връзка: - Пиенето на допълнителна голяма чаша вино на ден или 20 г алкохол увеличава риска с 15%. - Консумацията на 30 грама повече червено и преработено месо на ден, като например резен шунка, увеличава риска с 8. Определянето на точното количество на тези проценти е сложно, защото рискът от рак на червата при всеки е различен в зависимост от начина му на живот, диетата, навиците и генетиката. Какво прави калцият? В кои храни се съдържа? Калцият е важен минерал за укрепване на костите и поддържане на здрави зъби, но има все повече доказателства, че той предпазва и от някои видове рак. В млякото, киселото мляко и сиренето има много калций. Млечните продукти са един от основните му източници в диетата. Присъства и в други храни като соеви и оризови напитки, бял хляб, ядки, семена и плодове като сушени смокини, марули и консервирани сардини, както и в мляко без лактоза. Проучването казва, че калцият може да предпазва от рак на червата, "защото е способен да се свързва с жлъчни киселини и свободни мастни киселини в дебелото черво, намалявайки потенциално канцерогенните им ефекти". Защо ракът на червата е толкова често срещан? Всяка година във Великобритания има около 44 000 случая на рак на червата, което го прави четвъртият най-често срещан рак. Въпреки че повечето случаи са при възрастни хора, честотата на рака се увеличава сред по-младите хора под 50 години - но няма ясна причина за това. Експертите посочват, че нездравословното хранене и затлъстяването може да са сред факторите, които допринасят за това. Какво казват други експерти? Това беше наблюдателно проучване, а не клинично изпитване, така че не може категорично да докаже, че калцият или който и да е друг хранителен продукт предпазва от рак. Въпреки това, изследователите смятат, че проучването е "най-успешното до момента върху диетата и рака на червата“, което им дава увереност, че са на прав път. Констатациите са в съответствие и със заключенията на предишни проучвания. Повече от 12 000 жени в изследването са развили рак на червата и близо 100 хранителни продукта и хранителни вещества в диетите им са били изследвани, за да се оценят потенциалните връзки. Експертът по хранене проф. Джанет Кейд от Университета в Лийдс заяви, че изследването "предоставя важни доказателства, показващи, че цялостната диета може да повлияе на риска от колоректален рак“. Основното послание на проф. Том Сандърс от Кингс Колидж Лондон е, че "консумацията на алкохол над безопасните граници на прием увеличава риска от колоректален рак при жените“.. Д-р Лиза Уайлд от благотворителната организация Bowel Cancer UK коментира, че някой е диагностициран с рак на червата "на всеки 12 минути“ и половината от всички видове рак на червата биха могли да бъдат предотвратени с по-здравословен начин на живот. "Ако не пиете млечни продукти, има други начини да си набавите калций, например от броколи или ядки, и все пак да намалите риска от рак на червата“, добави тя. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg