Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Български астрономи ще наблюдават пълно слънчево затъмнение в Мексико
Автор: Харитина Агопян 09:59 / 25.03.2024Коментари (0)808
©
На 8 април над части от САЩ, Канада и Мексико се очаква пълно слънчево затъмнение и астрономи от обсерваторията в Рожен ще го наблюдават от първа ръка. Това каза доц. д-р Никола Петров, директор на обсерваторията в Рожен, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Следващото се очаква през 2044 г.

Българският екип, който се подготвя за заминаваме в Мексико, се състои от четирима души – "скромен физически състав, но се надяваме да осъществим изследвания в областта на науката“, поясни доц. Петров. "Избрахме Мексико, защото вероятността за хубаво време там е много по-голяма, отколкото в САЩ и Канада по това време на годината. Вероятността от Флорида нагоре да има добри атмосферни условия по това време на годината е под 30%, сочи статистиката. В Мексико, напротив – тя е между 80 и 90%“, поясни доц. Никола Петров.

"Имаме много задачи, въпроси без отговор по отношение на слънчевата корона по време на пълни слънчеви затъмнения. Тамо при тези явления астрономите имат възможност да наблюдават тази корона от Земята на големи разстояния – например 2, 3 пъти диска на Слънцето. Тъй като слънчевите затъмнения са доста рядко явление, успеваемостта на експедиции, подобна на нашата, е доста висока“, подчерта директорът на обсерваторията в Рожен..

"Искаме да разберем повече за разпределението на електроните в слънчевата корона, да видим доколко и докъде може да достигне неутрален прах, който се движи между планетите. Под въздействие на гравитацията на Слънцето той успява да го доближи, дори да падат малки тела от него върху самото Слънце - това обогатява Слънцето с гориво и то продължава да свети. Наш еикп е наблюдавал пълно слънчево затъмнение и миналата година в Австралия. Това затъмнение на 8 април, както и всяко друго до момента, няма да се отрази на хората по никакъв начин. Затъмнението се случва, когато Луната застава между Земята и Слънцето“, даде разяснения доц.д-р Никола Петров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: