Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Български астрофотографи влязоха в престижна класация
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:46 / 29.05.2024Коментари (0)925
Трима български фотографи бяха включени в престижна класация на астрофотографии. Това са снимки на нощното небе, които ни показват по невероятен начин Млечния път. Снимките на Михаил Минков и Росица Димитрова са сред отличените тази година. 

25 снимки се избират от цял свят, това са над 5000 кадъра под формата на кандидатури.

Материална награда няма, най-голямото постижение за всеки един от 25-те фотографи е известността, която се дава на този конкурс в целия свят и вдъхновението, което носи за хората.

Новината за събитието със избраните кадри обикаля света и до момента е споделена от NatGeo Spain, The Guardian, BBC, Forbes, Daily Mail, Gizmodo, PetaPixel, както и няколко медии от Австралия и Нова Зеландия.

"Бяхме в един каньон в пустинята Вади Рум в Йордания, проверихме къде точно се пада ядрото на Млечния път. Оказа се, че се пада точно в този процеп и аз реших да застана там за мащаб просто“, казва Михаил за заснемането на кадъра, който му носи награда.

"Има приложение, което ти показва спрямо твоята локация звездното небе и къде точно се пада ядрото на Млечният път. Във Вади Рум е много тъмно, изключително красиво, а моят кадър се получи много добре чисто композиционно и е бил харесан от журито“, допълва още той.

 

Михаил разказва и за заснемането на кадъра с помощта на дистанционен спусък и статив – който е поставил на около 50 метра от себе си. Кръщава произведението си "Суетата на живота“, или Vanity of Life. Той споделя и за трудностите, пред които са изправени астрофотографите, за да могат да правят това, което обичат.

"Ние изцяло зависим от прогнозата на времето, трябва да си далече от големия град, не трябва да има светлинно замърсяване – съответно трябва да пътуваш няколко часа до мястото, което си харесал. След това вече трябва да си намериш интересна композиция, някакъв интересен преден план. При пейзажната фотография например може да отидеш и да снимаш някой залез дори в облачно време, докато при нас ако има облаци, нищо не можем да изкараме. Половината от кадъра за нас винаги е небето“, разказва той пред bTV.  

Росица Димитрова също е наградена за снимка, която е направила на Арабския полуостров. 

"Снимката ми, която е избрана, е от о. Сокотра, което е йеменска територия. Той е доста непопулярен, изключително трудно се стига до него, но пък там небето е наистина тъмно и се вижда кристално чисто“, казва тя.

Според нея пътуването до различни места е част от работата на астрофотографа.

"Ние с Мишо сме много близки и планираме заедно пътувания и тук в България. За догодина планираме и в чужбина пътешествия“, допълва още тя.

Според двамата астрофотографи у нас най-подходящите места за такива снимки са Родопите и Северното Черноморие.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: