Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ароматерапевт: Етеричните масла отнемат стреса и напрежението
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:04 / 28.04.2023Коментари (0)198
© Фокус
Етеричните масла стават все по-популярни, защото това е едно натурално средство, което може да ни помогне в много ситуации, а в същото време е и много приятно. Науката е доказала, че нашите обонятелни рецептори са свързани с тази част на мозъка, която отговаря за нашите емоции, поведение и памет. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Даниела Сечкова – сертифициран ароматерапевт и член на Международната асоциация по холистична ароматерапия.

Етеричните масла помагат за облекчаване на стреса и причината за това е, че те съдържат вещества, които помагат на нервната ни система да се отпусне и отнемат стреса и напрежението, обясни тя. Има основно три начина на използване на масла, като най-често срещаният е вдишване. "По-мощният вариант е, когато съчетаете ароматната употреба с локална, т.е. нанасяне на тила, на слепоочията, китките, стъпалата. Важно е да знаете, че тогава трябва да го разредите малко с някаква база, например кокосово или бадемово масло, за да няма раздразнение на кожата“, обясни ароматерапевтът.  

Етеричните масла присъства в живота на човек от хилядолетия. "Всичко, което хапваме, което носи аромат и вкус на нашата храна, съдържа етерични масла. Така че нашите тела познават етеричните масла. Техните молекули са толкова малки, че проникват през клетъчната мембрана и могат да оказват своя ефект директно върху клетките. Това е тяхното предимство и затова работят толкова бързо“, обясни Даниела Сечкова. 

В този период на годината много хора страдат от алергии и тук на помощ могат да дойдат естествените етерични масла. "Моят личен фаворит тук е маслото от мента, защото то съдържа веществото ментол, който охлажда, помага да облекчим това неприятно усещане в лигавицата на носа и гърлото, но в същото време е едно от най-мощните масла, които отварят дихателната система и ни помага да дишаме много по-добре. Това е едно от маслата, които ползваме за събуждане и за енергизиране, защото за пролетната умора е характерна това – чувстваме се отпаднали, липсва ни енергия. Освен ментата, много полезни са цитрусите. Аз обичам да им казвам слънчевите масла. В съчетание с ментата дават невероятен ефект, когато става въпрос за повече енергия, повече фокус и концентрация“, обясни специалистът. 

Срещу сенна хрема тя препоръча комбинация от масла от мента, лимон и лавандула. 

Маслата могат да се използват дори за намаляване на желанието за пушене. "Често се използва комбинация от маслото от грейпфрут и черен пипер за вдишване. Това намалява желанието да запалите поредната цигара“, обясни ароматерапевтът.  

По думите й маслата от цветя са с много силна енергия и са подходящи в моментите, в които се усещаме уморени, отпаднали.  

За пълноценен сън тя препоръча масло от лавандула или бергамот. 

Всяко едно от маслата има много свойства е и добре да бъде подбрано индивидуално спрямо нуждите на всеки човек. Тя препоръча това да бъде направено от специалист ароматерапевт.  

"Част от моята мисия е родителите да разбират, че има натурална алтернатива за много от най-често срещаните неразположения при децата и те могат да я използват. Тя е безопасна, натурална и бързодействаща“, каза още Даниела Сечкова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: