Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Април отново е месец на четенето в България с "Походът на книгите"
Автор: Оля Ал-Ахмед 10:19 / 27.03.2024Коментари (0)749
©
"Походът на книгите", ежегодната инициатива на Асоциация "Българска книга", отново ще се проведе между 2 и 23 април. И тази година инициативата включва известни личности, които ще четат на деца избрани български и световни литературни произведения. Походът се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Тази година Походът включва и националната кампания "Четяща класна стая", проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата. 

Тази година Походът включва и националната кампания "Четяща класна стая", част от проекта  "Книги и знание" по програма "Създаване" на Националния фонд "Култура". Проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.

Откриването на "Походът на книгата" ще се състои на 2 април, Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, от 11 часа в Общинския културен институт Дом на културата "Искър". Всяка година в "Походът на книгите" се включват все повече известни личности – писатели, артисти, спортисти, политици, журналисти и общественици. Един от основните партньори на инициативата, Националното сдружение на общините в Република България, се включва в нея чрез кметовете на общини из цялата страна, които ще четат на деца от техните населени места по време на Похода. Българската библиотечно-информационна асоциация традиционно организира Маратон на четенето в библиотеките в страната.

В рамките на инициативата ще се състои и Националната награда "Бисерче вълшебно" – първият приз в България, посветен на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата. Една от дългогодишните цели на Асоциация "Българска книга" е Походът да стимулира четенето като навик още от детска възраст, с което да се повиши нивото на грамотност сред подрастващите, да се развие тяхното мислене и да се обогати нивото им на култура. Всяка година в инициативата се включват все повече известни личности, които искат да четат на децата, както и броят на  учебните заведения – училища и детски градини, нараства.

Инициативата "Походът на книгите" е организирана от Асоциация "Българска книга" в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столична община, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ "Искър" и Фондация "Детски книги".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: