Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
След 15 години отсъствие от сцената Ансамбъл "Пирин" отново покорява върхове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:11 / 27.07.2016Коментари (0)419
©
Емблемата на Благоевград Ансамбъл "Пирин" завладява Франция с български фолклор и характерни за Пиринския край песни и танци. След повече от 15 години, възроденият ансамбъл, който кара Югозапада да се гордее, отново излиза на световна сцена.

Артистите ще посетят най-голямата страна в Европа в края на месец юли, за да се включат във фестивално турне на CIOFF - UNESCO, което се провежда във Франция, по покана на председателя на Международния фестивал за традиционна музика и танци - Монтоар, Франция Филип Пруст. От 27 юли до 17 август, Ансамбъл "Пирин" ще посети три града с грандиозно турне- Maintenon (Ментенон), Felletin (Фелетин) и Montoir (Монтоар). 

Гордостта на Пиринския край бе забелязана през 2015 година, когато взе участие в първия по рода си туристическия панаир "България- традиции и култура" в сърцето на френската столица Париж. Тогава танцьорите от Ансамбъл "Пирин" учиха парижани и гости на града да играят български хора и да свирят на тъпан в продължение на цели три дни. Удивително представяне и силно впечатление направи изявата на благоевградския ансамбъл с PENDARA ETHNO PROJECT при провеждането на второто издание на възродения фестивал "Francofolies. Благоевград", който се проведе на 17 и 18 юни тази година. 

Сред изненадите, които Ансамбъл "Пирин" са подготвили са Средногорски, Дунавски танци, Шопски танци, "Копаница" и "Пирински мегдан". Това е само част от програмата, с която перлата на Пиринския фолклор ще впечатли французите във фестивалните дни. 

CIOFF - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО работи за запазването и разпространението на традиционната култура. Чрез своите дейности реализира цели като съхраняване на духовното и културното наследство чрез музика, танци, игри, обичаи, ритуали и други изкуства и други.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: