Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Радев и Матарела: Стокообменът между България и Италия е 7 млрд. евро
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:51 / 07.10.2023Коментари (0)283
© Президентство на РБ
Отличният политически диалог и прагматичното двустранно сътрудничество между България и Италия имат реални измерители в сферата на инвестициите и двустранния стокообмен, който достига 7 млрд. евро за м.г. Това беше общата позиция на президентите на България и Италия Румен Радев и Серджо Матарела, които разговаряха в Порто в рамките на срещата на върха на държавите от групата "Арайолуш", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавните глави отбелязаха, че са налице всички предпоставки и значителен потенциал за още по-активно икономическо сътрудничество и развитие на общи проекти между бизнеса от България и Италия в различни сфери. Президентът Матарела потвърди категоричната подкрепа на Италия за присъединяването на България към Шенген, включително от гледна точка на още по-силното насърчаване на туризма и общуването на гражданите от двете страни.

Президентът Радев от своя страна изрази удовлетворение от ангажираността на Италия с работата по проекта за Транспортен коридор 8, който е от стратегическо значение за регионалната свързаност.

Румен Радев оцени високо партньорството на България и Италия в изграждането на системата за спешна медицинска помощ по въздуха у нас. "През следващите месеци предстои да бъде направена и първата доставка на специализирани хеликоптери от Италия. Българското общество очаква осъществяването на този проект, който разкрива благоприятни възможности за последващо разширяване на партньорството в авиационната индустрия", отбеляза още Румен Радев.

Двустранното сътрудничество в сферата на отбраната, процесът на модернизация на Българската армия, провеждането на съвместни военни учения, както и отличното партньорство между българските и италианските военнослужещи в състава на бойната група на НАТО у нас, в която Италия е рамкова държава, също бяха откроени по време на срещата. 

Друг акцент бе задълбочаването на сътрудничеството в сферата на културата, образованието и академичния обмен.

Румен Радев отправи покана към Серджо Матарела да посети България в скоро време с оглед последващо развитие на двустранния диалог и на партньорските отношения между двете държави. През 2024 г. предстои България и Италия да отбележат 145 години от установяването на дипломатически отношения помежду им.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: