Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Проведе се заключителната пресконференция по проект "Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения" в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:24 / 27.11.2023Коментари (0)466
© Об. администрация Благоевград
Заключителна пресконференция по проект "Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения“ се проведе в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград.

Участие в събитието взеха областният управител на област Благоевград Мария Димова, експерти от Областна администрация, екипът за реализация на проекта, както и представители на държавни и общински структури, и обществеността.

По време на срещата бяха представени реализираните дейности и постигнатите резултати от изпълнението на проекта.

Проектът е финансиран по третата покана за стратегически проекти на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция - България 2014 – 2020 година. Партньорите по проекта са 7: От българска страна, това са Областна администрация Благоевград, Областна администрация Хасково, Областна администрация Кърджали и Областна администрация Смолян. От гръцка страна партньорите са Регион Централна Македония, който е водещ партньор по проекта, Регион Източна Македония и Тракия и Децентрализираната администрация на Македония и Тракия. Бюджетът на Областна администрация Благоевград е в размер на 790 000 евро.

Основната цел на проекта е повишаване нивото на защита от наводнения в трансграничния регион на Гърция и България и особено в райони с висок риск от наводнения.

В област Благоевград са изградени защитни съоръжения срещу наводнения на общо 12 определени като високорискови речни участъка на р. Струма. Извършени са строително – възстановителни работи в 3 участъка до гр. Симитли и още 7 компрометирани речни обекта при с. Крупник, с. Илинденци, с. Микрево, мина Ораново, с. Българчево и с. Долно Церово. Напълно изграден и възстановен е праг № 2 на р. Струма, както и десния насип на праг №3. Укрепен е и прагът на р. Струма при землището на с. Рибник, община Петрич, един от най-рисковите участъци на река Струма.

По време на пресконференцията бяха очертани възможностите за надграждането на проекта през новия програмен период по програма Интеррег VІ-А Гърция – България 2021 – 2027 г. като бъдат реализирани нови инфраструктурни мерки за защита от наводнения на високорискови речни участъци.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: