Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Представиха проекта "Актуализация на програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на Община Благоевград“
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:12 / 07.12.2017Коментари (0)726
©
Днес на пресконференция бе представен проектът "Актуализация на програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на Община Благоевград". На срещата присъстваха Зорница Кралева - заместник-кмет на Община Благоевград по европейски проекти и програми, инж. Емилия Тунева - заместник-кмет по строителство и сигурност на Община Благоевград, инж. Диана Стефанова главен експерт "Еколог" на Община Благоевград и ръководител на проекта, Евгения Андреевска - представител на ДЗЗД "Еко Еър София", фирмата изпълнител по проекта, Гергана Рабанова - представител на РИОСВ-Благоевград, представители на институции, медии и граждани.

Срещата бе открита от заместник-кметът Зорница Кралева, която представи проекта, финансиращ се по ОП "Околна среда 2014-2020 г." , по приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух". "Срокът за изпълнение на проекта е 13 месеца, като началото бе поставено на 14 юни 2017 г. Общата стойност на проекта е 98 140,00 лв., от тях финансирането от Кохезионния фонд на ЕС е 83 419,00 лв., представляващи 85% от БФП и национално съфинансиране в размер на 14 721,00 лв., представляващи 15% от БФП ", допълни зам.-кметът Зорница Кралева. 

Целите на проекта разясни главният експерт "Еколог" на Община Благоевград инж. Диана Стефанова. "Основната цел е да се актуализира съществуващата Програма за намаляване на вредни емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на Община Благоевград чрез изготвянето на комплексна програма за достигане на установените норми на замърсителите - фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди. Специфичната цел на проектното предложение е намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване на количествата на ФПЧ10 и ПАВ.", уточни инж. Диана Стефанова.

Мерките, които се предвижда да бъдат взети на местно ниво са свързани с газифициране на битовия сектор - поетапно увеличаване броя на домакинствата отопляващи се с газ от централен източник. Също така подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, поставяне на филтри за ФПЧ10 на комините на горивни инсталации на твърдо гориво.

Предвижда се обновяване на автобусите от градския транспорт, с автобуси, отговарящи най-малко на стандарт за вредни емисии ЕВРО 5, автобуси на газ и/или електро- и хибридни автобуси. Сред мерките са включени и въвеждане на зони с ниски емисии, редовно измиване на основните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублокови пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в добро състояние на пътната настилка, контрол на строителните дейности на територията на общината.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: