Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Посетете парка за танцуващите мечки, преродени сред приказна природа
© Blagoevgrad24.bg
Всички помним гъдуларите, обикалящи улиците с танцуващите си мечки, на които хвърляхме пари и ни се струваше интересно, че виждаме дивите животни. Сякаш не сме се замисляли през какъв ад са преминавали мечките, за да бъдат превърнати в забавление на хората. Какво се случва днес с тях и къде се намират те? Те започнаха да бъдат настанявани в парка до град Белица, където получиха шанс за нов живот.

Паркът за танцуващи мечки е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк. Големината му е 120 хиляди кв. метра в напълно естествени условия, в които мечките живеят, а природата в местността спира дъха. Изцяло млад екип от 14 служители работят в него, едната част се занимава с туристите, а останалите са поели грижата и храненето на дивите животни. Паркът е основан през 2000 година от фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо", и Община Белица. В парка, преди да починат, са били настанени и мечките от пловдивския зоопарк. 

Към днешна дата в парка живеят 21 мечки, като по-голямата част от тях преди са танцували. Те са били подлагани на жестока дресировка. Малките мечета са отделяни от майките още на 3-4 месеца, за да ги научат да танцуват, собствениците им са поставяли гореща ламарина или жерава, същевременно са свирили на гъдулка. Целта е била, когато животинчето чуе звука рефлексивно да започне да подскача. Най-жестокото е, че носовете на повечето от тях са разкъсани, поради факта, че с пирон или шило са ги продупчвали, за да може да се закачи халка и така да се контролира и води мечката. На животните са  изваждани кучешките зъби и ноктите, за дезинфекция са използвани алкохол или пепел.

Най-възрастната мечка в резервата е на 39 години. Носи името Наташа и е сляпа. По-тъжното е, че нейният нос е напълно разкъсан, заради жестокостта на стопанина си. Когато се храни Наташа преглъща трудно, но все пак е успяла да оцелее. Поставянето на халки и увреждането на носовете, води до влошаване на цялото здравословно състояние при мечките.

Веско е мечето, което през ноември 2019 година пристигнало от софийската зоологическа градина. В началото той е бил твърде слаб, на половина от сегашните му килограми. Но от амбициозния екип, започнали упорито да го хранят и да го лекуват медикаментозно.  Веско вече има нормално тегло и е 10-годишен здрав мечок.

Най-младият обитател е на 5 години и се казва Рико. Той е пристигнал от Албания през 2017 година, бил е готвен да бъде танцуваща мечка в задния двор на собственика си. 

"Една мечка в природата живее между 20-25 години, а в резервата доживяват до 39-40 години, защото им се осигурява храна и медицински грижи. Възрастните животни са отделени в отделни сектори, забранени за посетители", коментира пред репортер на Blagoevgrad24.bg Величка Тричкова, която е организатор в мечешкия парк. Тя е млада жена от град Белица, която върши работата си с удоволствие и загриженост към изстрадалите животни. 

"Мотивацията ми да работя тук е, че много обичам животните. Харесва ми каузата- спасяването на мечките. За мен това е удовлетворяващо. Идвам с голямо желание на работа и 12 години работя в парка", каза още Величка.

Ако имате възможност задължително посетете парка за танцуващи мечки, защото си заслужава. Ще видите как дивите животни се разхлаждат в басейните (това е едно от любимите им занимания през лятото), как си играят с топки или просто как сладко подремват на сянка под сянката на дръвчетата. 

В момента работното време на парка е намалено - от 12 до 18:00 часа като задължително условие е носенето на маски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кое им е дивото на танцуващите мечки? Те са питомни мечки.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: