Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Падна наказание на шефа на БОП-Благоевград заради среща на негов подчинен със сводник
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:42 / 24.01.2017Коментари (0)740
© 24 часа
Заповед за порицание за 6 месеца на началника на сектор БОП-Благоевград Симеон Симеонов е отменена от съда на първа инстанция. 

Повод за наказанието била проверка на Инспектората на МВР за работата на служителите на БОП-Благоевград по специализирана операция от март м. г. На 10 март 2016 г. директорът на ГДБОП е изпратил до началниците на териториалните структури писмо за активни мероприятия по осигуряване на обществения ред, противодействие на престъпността, овладяване на усложнената оперативна обстановка и осигуряване на засилено полицейско присъствие на територията на цялата страна. Началниците на Териториалните служби БОП трябвало да организират и проведат специализирани полицейски операции от 14 до 31 март. Да се проверят лицата от активния криминален контингент, да се доведат за оперативни беседи с цел придобиване на оперативно значима информация. Резултатите от проведените СПО е следвало да се отчитат ежеседмично. 

Съгласно плана за Благоевградска област трябвало да се профилактират 49 лица от активния криминален контингент. По време на тази операция инспектор Петър Кънев - разузнавач IV степен, в сектор БОП е изготвил протокол за предупреждение на Б.Г. на 1 април 2016 г. За дните от 21 до 25 март Петър Кънев е бил назначен временно за началник сектор БОП. В това си качество инспектор Кънев е разпоредил да бъде връчена призовка на Мартин Филипов-Дебелия да се яви в сградата на ОДМВР - Благоевград. 

Действително Филипов, който е от кръга на кримиконтингента, и по-късно арестуван за сводничество, е посетил Кънев в кабинета му. Тогава Марто Дебелия изявил желание да предоставя оперативно значима информация на служителите от сектор БОП. Инспектор Кънев на два пъти след изтичане на крайния срок на СПО, е докладвал устно на шефа си Симеонов за осъществени оперативни контакти с Мартин Филипов. Десетина дни преди Дебелия да бъде арестуван заедно с Кънев и друг полицай на 1 юни 2016 г., Кънев е докладвал на шефа си, че по молба на Дебелия е провел среща с негова позната, която по данни на Филипов е "притискана" от служител на 01 РУ да промени свои показания по определен случай. Кънев е свързал въпросната жена с адвокат. Не споменал пред шефа си Симеонов обаче нито името на жената, нито името на адвоката. Симеонов е дал указания на подчинения си Кънев да преустанови срещите с жената, тъй като е възможно да протича разследване срещу Мартин Филипов за извършено престъпление. Инспектор Кънев не е изготвил писмен доклад за проведените с Дебелия срещи, защото нямало специални указания дали отчетът трябва да е писмен или устен. Заради това началникът Симеонов е наказан за неупражнен контрол над подчинен и неизпълняване на служебни задължения. Не е предприел действия за узнаване името на познатата на Дебелия и не е сигнализирал "Вътрешна сигурност", за това, че тя се оплаква от натиск на полицай да промени показания. 

Според съда не става ясно за какво точно нарушение на служебната дисциплина е наказан - за неизпълнение на заповедите на прекия ръководител от ГДБОП или за неупражняване на контрол над подчинен. От друга страна в заповедта за наказание била посочена дата отпреди да започне СПО. Магистратите са категорични също, че шефът на БОП-Благоевград е упражнил контрол над работата на инспектор Петър Кънев, който е докладвал устно за беседата си с Дебелия. Давал е указания на подчинените си при наличие на лице, което е потенциален източник на оперативно значима информация, след провеждане на среща, на която е предоставена недостатъчна информация, да не се изготвят рапорти с 5-6 реда "куха" и откъслечна оперативна информация, а след няколко срещи да изготвят аналитична справка за дейността на конкретна група от лица, ползваните МПС, мобилни телефони, престъпни връзки, начини на комуникация, маршрутни възможности на територията на страната и чужбина, ползвани адреси, депа и др. Заради тези открити нарушения при издаване на заповедта за наказание, съдът я отмени, а решението може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен административен съд.


Източник: в. 24 часа






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: