Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Падна наказание на шефа на БОП-Благоевград заради среща на негов подчинен със сводник
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:42 / 24.01.2017Коментари (0)735
© 24 часа
Заповед за порицание за 6 месеца на началника на сектор БОП-Благоевград Симеон Симеонов е отменена от съда на първа инстанция. 

Повод за наказанието била проверка на Инспектората на МВР за работата на служителите на БОП-Благоевград по специализирана операция от март м. г. На 10 март 2016 г. директорът на ГДБОП е изпратил до началниците на териториалните структури писмо за активни мероприятия по осигуряване на обществения ред, противодействие на престъпността, овладяване на усложнената оперативна обстановка и осигуряване на засилено полицейско присъствие на територията на цялата страна. Началниците на Териториалните служби БОП трябвало да организират и проведат специализирани полицейски операции от 14 до 31 март. Да се проверят лицата от активния криминален контингент, да се доведат за оперативни беседи с цел придобиване на оперативно значима информация. Резултатите от проведените СПО е следвало да се отчитат ежеседмично. 

Съгласно плана за Благоевградска област трябвало да се профилактират 49 лица от активния криминален контингент. По време на тази операция инспектор Петър Кънев - разузнавач IV степен, в сектор БОП е изготвил протокол за предупреждение на Б.Г. на 1 април 2016 г. За дните от 21 до 25 март Петър Кънев е бил назначен временно за началник сектор БОП. В това си качество инспектор Кънев е разпоредил да бъде връчена призовка на Мартин Филипов-Дебелия да се яви в сградата на ОДМВР - Благоевград. 

Действително Филипов, който е от кръга на кримиконтингента, и по-късно арестуван за сводничество, е посетил Кънев в кабинета му. Тогава Марто Дебелия изявил желание да предоставя оперативно значима информация на служителите от сектор БОП. Инспектор Кънев на два пъти след изтичане на крайния срок на СПО, е докладвал устно на шефа си Симеонов за осъществени оперативни контакти с Мартин Филипов. Десетина дни преди Дебелия да бъде арестуван заедно с Кънев и друг полицай на 1 юни 2016 г., Кънев е докладвал на шефа си, че по молба на Дебелия е провел среща с негова позната, която по данни на Филипов е "притискана" от служител на 01 РУ да промени свои показания по определен случай. Кънев е свързал въпросната жена с адвокат. Не споменал пред шефа си Симеонов обаче нито името на жената, нито името на адвоката. Симеонов е дал указания на подчинения си Кънев да преустанови срещите с жената, тъй като е възможно да протича разследване срещу Мартин Филипов за извършено престъпление. Инспектор Кънев не е изготвил писмен доклад за проведените с Дебелия срещи, защото нямало специални указания дали отчетът трябва да е писмен или устен. Заради това началникът Симеонов е наказан за неупражнен контрол над подчинен и неизпълняване на служебни задължения. Не е предприел действия за узнаване името на познатата на Дебелия и не е сигнализирал "Вътрешна сигурност", за това, че тя се оплаква от натиск на полицай да промени показания. 

Според съда не става ясно за какво точно нарушение на служебната дисциплина е наказан - за неизпълнение на заповедите на прекия ръководител от ГДБОП или за неупражняване на контрол над подчинен. От друга страна в заповедта за наказание била посочена дата отпреди да започне СПО. Магистратите са категорични също, че шефът на БОП-Благоевград е упражнил контрол над работата на инспектор Петър Кънев, който е докладвал устно за беседата си с Дебелия. Давал е указания на подчинените си при наличие на лице, което е потенциален източник на оперативно значима информация, след провеждане на среща, на която е предоставена недостатъчна информация, да не се изготвят рапорти с 5-6 реда "куха" и откъслечна оперативна информация, а след няколко срещи да изготвят аналитична справка за дейността на конкретна група от лица, ползваните МПС, мобилни телефони, престъпни връзки, начини на комуникация, маршрутни възможности на територията на страната и чужбина, ползвани адреси, депа и др. Заради тези открити нарушения при издаване на заповедта за наказание, съдът я отмени, а решението може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен административен съд.


Източник: в. 24 часа






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: