Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Марая Цветкова: Имали ли сме изобщо устойчиви реформи, или просто сме бърникали в Конституцията?
Автор: Веселка Иванова 12:23 / 20.04.2024Коментари (0)917
© Личен архив
Настоящата ситуация е много по-различна и неясна в сравнение със служебните правителства, които сме имали преди. Всеки си прехвърля отговорността за настоящия кабинет и никой не поема ясна такава. Разбираме, че Димитър Главчев е основното лице, което се представя на хората, но виждаме, че тези брожения за смени на министри подсказват и нещо друго – че и други хора имат влияние в този кабинет. Това каза за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът Марая Цветкова.

Според нея е минало много малко време от живота на кабинета "Главчев", за да се отсъди, че служебните министри са сгрешили с нещо или са се показали като недостойни за заемане на поста.

По думите ѝ Външно министерство се оказва най-голямата ябълка на раздора по няколко причини:

"На първо място – в последните години се водеха различни външни политики на България. Ако досега сме смятали, че външната политика има някакъв континуитет и че в нея не трябва да има резки завои, а една дългогодишна стратегия за изграждане на българските приоритети, към момента виждаме, че това не се случва точно така. И сега – с падането на редовното правителство и с втория опит за смяна на служебен външен министър в рамките на няколко дни, се оказва, че обликът на България очевидно е доста важен на фона на това, което се случва във вътрешен план – предизборната кампания, включваща големи европейски и световни теми".

На въпрос: "Кой е шефът на Димитър Главчев", Марая Цветкова обясни: "Със сигурност този човек е повлиян по някакъв начин от бившата си партия. Да, станал е шеф на Сметната палата, но дълги години е бил в ГЕРБ. Има някаква битка и до този момент на нас, адекватните граждани, не ни става ясно каква е сделката за формирането на този кабинет. Тези, които промениха заедно Конституцията, е трябвало да си дават сметка, че имплементирането на тези промени няма да се случва само на хартия. Трябва да се случи по най-адекватния начин, на практика, в истинската политика. Виждаме, че тези промени към момента не удовлетворяват никого. След това се питаме какви реформи се правят, ако те не могат да бъдат подкрепени с факти и с някаква устойчивост във времето. В момента и прокуратурата казва: "Не ни харесват тези изменения в Конституцията по време на периода за обществено обсъждане на тези законопроекти. Ако те не бъдат приети и бъдат изменени в друг смисъл, дали изобщо сме имали някакви устойчиви реформи, или просто сме бърникали в Конституцията".

Що се отнася до предизборната кампания, политологът уточни: "Покрай голямото говорене за реформи и евроатлантизъм, други теми останаха назад. Гражданите започнаха сами да изтъркват термина "евроатлантизъм" от съзнанието си благодарение на действията на т.нар. "сглобка". Не знаем до този момент какво ще се случи по време на цялата кампания. Единственото, което е сигурно, е че тя ще бъде доста кална".

Според нея турбуленциите в последно време и размитата отговорност за служебното правителство вероятно ще отслабят доверието в изборния процес.

"Опозицията можеше да извлече голяма полза от създалата се ситуация, ако не беше приглушена в ъгъла по време на управлението на "сглобката", която се тресеше от вътрешни скандали. Това, което се опитваше да прави опозицията и да поставя като теми, винаги беше като фонов шум. Видяхме една опозиция, която не беше силна и заради това сега удрят служебният кабинет. Изтощението на хората не дава чак такава засилка на опозиционните партии", коментира още Марая Цветкова.

Що се отнася до решението на депутатите да си осигурят двумесечен отпуск предвид предизборната кампания, тя обясни: "На фона на прясно гласуваните промени в Конституцията това изглежда като отказ от имплементация на това, което е гласувано. Малко е шизофренно хората, които допреди няколко месеца казваха, че искат да има парламентарен контрол, за да не се допускат странни договори, да казват: "Единият месец раздавахме едни пари предизборно от бюджета, сега вече ще си почиваме и ще си правим кампанията, както си знаем".

Няма логическа връзка. Или не трябваше да променят Конституцията в частта с работещото служебно правителство паралелно с работещ парламент, или сега трябва да дадат някакви адекватни мотиви за тези промени в Конституцията".

До 27 април, когато е последният работен ден на 49-тото Народно събрание, политологът очаква да има партийни надцаквания, които да дадат "летящ старт" на кампанията.

Още по темата: общо новини по темата: 421
03.05.2024 »
02.05.2024 »
02.05.2024 »
02.05.2024 »
02.05.2024 »
02.05.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: