Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Лилия и Дарина, които осъдиха България в Страсбург: Пред нас целта винаги е била държавата да разпознае еднополовите двойки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:37 / 07.09.2023Коментари (0)248
© БНТ
България трябва да признава еднополовите бракове, сключени в чужбина. Решението на ЕСПЧ идва в отговор на казус с две жени, сключили брак във Великобритания, който вече 7 години не могат да регистрират у нас. Според решението на съда в Страсбург страната ни трябва да създаде правна рамка, чрез която да се регистрират семейните партньорства.

Лилия и Дарина сключили брак във Великобритания през 2016 г. Опитали да изпълнят законовото си задължение и да го регистрират в Столична община. Там обаче срещнали отказ. Отказ получили и от две съдебни инстанции.

"Пред нас целта винаги е била България да разпознае еднополовите двойки и като цяло двойките, които нямат сключен брак като такива, които в действителност съжителстват и е редно да имат същите права, както и същите задължения едни към други", сподели Лилия Бабулкова в ефира на БНТ. 

Дарина Коилова добави: "Отначало е обезкуражаващо, но след това всъщност дава повече мотивация. Това, с което ние трябва да се справяме в даден момент е почти същото нещо, което хетеросексуалните хора, които нямат брак, но са в двойка също ги очаква".

Проблеми с общото имущество

Лилия Бабулкова: "След като вече бяхме сключили брака си купихме жилището си, което първо не можем да купим като общо семейно жилище, а всяка от нас притежава половината от него".

Според Европейския съд по правата на човека с отказите да регистрира брака България нарушава правото на личен и семеен живот на Лилия и Дарина.

Деница Любенова е адвокат на Лилия и Дарина и защитник на човешки права.  "България трябва да създаде правна рамка, която гарантира правата на ЛГБТИ семействата. Няма задължения от страна на България да въведе брака като такъв, който може да бъде сключен между лица от един и същи пол на територията на България, но ние не можем да продължаваме да не признаваме браковете, сключени в други държави.", заяви адвокат Любенова. 

За юристите по този казус предстои работа със Съвета на Европа, правосъдното министерство и парламента. А за Лилия и Дарина предстои нова страница.

Лилия Бабулкова: "Даваме си сметка, че трябва да започнем някаква нова глава от животите си, а сега мечтаем за дете".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
България в еврозоната
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: